HR

Aktualnosti

Objavljeno: 24.11.2023.

Prisega vjernosti i ispovijest vjere bogoslova Zagrebačke nadbiskupije



Uoči đakonskog ređenja i na spomendan sv. Andrije Dung-Laca i drugova mučenika, u petak 24. studenoga 2023. godine, osam bogoslova i kandidata Zagrebačke nadbiskupije za đakonat, tijekom Večernje molitve liturgije časova ispovjedili su vjeru i prisegnuli na vjernost Crkvi i Zagrebačkoj nadbiskupiji.



Večernju molitvu u zajedništvu s bogoslovima predvodio je rektor Bogoslovije preč. Željko Faltak, delegat zagrebačkog nadbiskupa mons. Dražena Kutleše. Čuvši riječi iz kratkog čitanja o spomenu mučenika, rektor je u nagovoru istaknuo radost što će osmorica kandidata sutra primiti sveti red đakonata te tako krenuti u poslanje Crkve na koje su se pripremali kroz formaciju. Također, istaknuo je kako Petar u poslanici ističe govor o pogrđivanju radi Krista, rektor je pozvao da se ne boje izazova i da budu vjerni Kristovi nasljedovatelji i navjestitelji.


Nakon nagovora uslijedio je čin ispovijesti vjere i prisege vjernosti. Ispovijest vjere je osoban čin i ne može ga nitko izreći osim onoga koji priseže, a sastoji se od dva dijela, samog ispovijedanja vjere prema Nicejsko-carigradskom simbolu i dijela u kojem se obvezuju na čuvanje vjere koju donosi rimski prvosvećenik ili zbor biskupa. "Prisega vjernosti je jamac da će onaj koji prima sveti red čuvati, prenositi i izlagati poklad vjere, čuvati dar celibata sve do kraja života i biti vjeran svome ordinariju (biskupu). Važnost ova dva čina jest da vjerni narod ima sigurnost da će crkveni službenici iznositi i čuvati crkveni nauk."1
 
Na kraju večernje molitve, rektor je pozvao sve na ustrajnu molitvu za nove ređenike.


Sveti red đakonata za Zagrebačku nadbiskupiju primit će osam kandidata:

Krešimir Bušić iz Župe Hrvatskih mučenika iz HKM Mississauge, Kanada;
Krešimir Cervelin iz Župe sv. Ivana XXIII., pape, Zagreb-Dubrava;
Vedran Jakić iz Župe Presvetog Trojstva, Moravče;
Filip Pranjić iz Župe Dobrog Pastira, Zagreb - Brestje;
Ivan Pugar iz Župe sv. Josipa, Zagreb-Trešnjevka;
Mario Šarić iz HKM Basel, Švicarska;
Marko Šimundić iz Župe Svetog Duha, Lovreć;
Antonio Štengl iz Župe sv. Anastazije, Samobor.
 
1Usp. Filip PRANJIĆ, Vjerujem i prisežem, u: Vjesnik biskupa Langa 53 (2023.) 144, 42. - 43.

Tekst: Antonio Kljajić
Foto: Krunoslav Lukšić
Ispišite stranicu: