HR

Aktualnosti

Objavljeno: 07.09.2018.

Prikaz hodočašća vjernika grada Zagreba Majci Božjoj Bistričkoj iz 1927. godine



Ususret 287. tradicionalnom zavjetnom hodočašću vjernika grada Zagreba Majci Božjoj Bistričkoj u Mariju Bistricu, koje se ove godine održava od 8. do 10. rujna 2018. godine pod geslom »Pred očima Presvete Djevice…, a u prigodi 120. obljetnice rođenja bl. Alojzija Stepinca i 20. obljetnice proglašenja blaženim, donosimo prikaz zagrebačkog hodočašća u časopisu „Svijet“, broj četiri, od 23. srpnja 1927. godine.

Časopis na svojoj naslovnici ima lik Majke Božje Bistričke, a uz fotografije zavjetne procesije i hodočasnika, nalazi se opisni tekst kojeg donosimo u nastavku: „Kao svake, tako i ove godine, a na 9. i 10. o. m. pošla iz Zagreba velika zavjetna procesija Majki Božjoj u Mariju Bistricu. Veliki dio učesnika bili su pravi hodočasnici, jer su pošli pješke u Bistricu i natrag, dok su drugi polazili raznim vlakovima na oba dana. S procesijom je pošlo i mnogo crkvenih dostojanstvenika te predstavnika grada Zagreba. U samoj Mariji Bistrici služene su 10. o. m. svečane sv. mise u zavjetnoj župnoj crkvi, procesija se kretala oko crkve, obavljale se molitve i zavjetni obredi vjernika, darivale u spomen svijeće voštanice, dok se je oko crkve razvio pravi proštenički život. Proštenari su neprestano i iz drugih bližih i daljih krajeva i mjesta dolazili i odlazili, dok su se zagrebački hodočasnici vratili drugi dan u Zagreb.“

Autor prikaza poseban naglasak stavlja na hodočasnike pješake čiji broj i danas čini velik udio u zagrebačkoj hodočasničkoj rijeci koja od zagrebačke katedrale preko Sljemena, kao i drugih putova,  „teče“ prema svom „ušću“, svojoj Pomoćnici, Utjesi i Nadi – Blaženoj Djevici Mariji.

Kako reče bl. Alojzije Stepinac na zagrebačkom hodočašću 7. srpnja 1940. godine: „Kao crvena nit provlači se kroz našu tisućutristogodišnju povijest na ovom raskršću dvaju svjetova živa vjera hrvatskoga puka, da nema nigdje boljeg zagovornika kod Boga i pomoćnika u nevoljama nego je Ona, koja je dojila Spasitelja svijeta, a koju je već ona priprosta žena iz puka proglasila blaženim riječima: 'Blago utrobi, koja te je nosila i grudima koje si sisao!' (Lk 11, 29)

Ta vjera prožimala je hrvatskog seljaka, koji je u znoju lica orao njivu svoju. Ta vjera prožimala je njegove kraljeve i plemstvo domaće krvi. Ta vjera prožimala je hrvatskog vojnika u dugim stoljetnim nadčovječnim borbama s Turcima. Ona prožima još i danas golemi dio članova hrvatskog narodnog organizma: neuke i učene, siromašne i bogate, muške i ženske, staro i mlado, djecu i starce, zdrave i bolesne. Sveti lik Majke Božje postavlja on u kući i na polju, u crkvi i na groblju, na raskršćima cesta i puteva. Njezin sveti lik vijao se na njegovim bojnim zastavama u bojevima s Turcima. Njezin sveti lik visi mu nad krevetom. Nju gleda već kao maleno dijete i Njoj upravlja zadnji pogled prije nego ispusti dušu. K Njoj ide svaki dan u svibnju, najljepšem mjesecu godine. Njoj u čast gradi velike crkve i male kapele. Njoj pjeva najljepše pjesme i u veselju i u tuzi, ali uvijek s istom vjerom u srcu, da mu preko Nje dolazi život i spasenje.“

Potaknuti tom vjerom, pođimo ususret našoj Nebeskoj Majci i ove godine.

Hodočasnici pješaci organizirano kreću iz Zagreba u subotu, 8. rujna prema Mariji Bistrici iz tri smjera:
- iz katedrale preko Sljemena u 5 sati, a u sljemenskoj kapeli misa je u 9 sati;
- iz Čučerja preko Laza, u 10.30 sati misa je u župnoj crkvi u Čučerju;
- od Sesveta preko Laza, u 9 sati je misa u župnoj crkvi u Sesvetama.

Svi hodočasnici zajednički će krenuti u ulaznoj procesiji od kapele sv. Ladislava do Svetišta u Mariji Bistrici u 18.30 sati, a procesiji se pridružuju Nadbiskup te mladi Zagrebačke nadbiskupije, sudionici Nadbiskupijskog hodočašća mladih u Mariju Bistricu. Procesija sa svijećama na bistričkoj Kalvariji bit će u 20 sati.

U nedjelju, 9. rujna s početkom u 9 sati održat će se pobožnost križnog puta koji animiraju mladi. U 11 sati kreće zavjetna procesija od kapele „Ave Maria“ do crkve na otvorenom - prostora misnog slavlja. Sveta misa počinje u 11.30 sati.

Procesiju i svetu misu predvodi zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, u koncelebraciji s pomoćnim zagrebačkim biskupima i svećenicima hodočasnicima.

Svečana misa zahvalnica u zagrebačkoj katedrali bit će u ponedjeljak, 10. rujna u 19 sati.

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije
Ispišite stranicu: