HR

Aktualnosti

Objavljeno: 08.09.2018.

Preminuo preč. Andrija Lukinović


Preč. Andrija Lukinović, svećenik Zagrebačke nadbiskupije i dugogodišnji čuvar Valvazorove zbirke, preminuo je u 74. godini života i 49. godini svećeništva u petak, 7. rujna 2018. godine.

Rođen je 15. rujna 1944. u Gornjim Bogićevicima od oca Josipa i majke Janje rođ. Sorić. Osnovnu je školu pohađao u Gornjim Bogićevcima i Okučanima nakon čega odlazi u Interdijecezansku srednju školu za spremanje svećenika u Zagrebu gdje je maturirao 1963. godine. Iste godine upisuje Katolički bogoslovni fakultet u Zagrebu. Nakon bogoslovnog fakulteta završio je i studij arhivistike na Filozofskom fakultetu u Zadru.

Za đakona je zaređen u ožujku 1969. godine, a 16. studenoga iste godine zaređen je za svećenika po rukama zagrebačkog nadbiskupa Franje Kuharića. Kao svećenik službovao je u župama Mačkovac, Slavonska Požega, Skenderovci i Stražeman.

Od rujna 1976. do siječnja 1977. godine obnaša službu arhiviste Nadbiskupskog duhovnog stola u Zagrebu, a od 1. veljače 1977. do 2010. godine obnaša službu kaptolskog arhiviste pri Državnom arhivu Republike Hrvatske. Prebendarom Prvostolne crkve zagrebačke imenovan je 28. kolovoza 2009. godine i tu službu vrši do 2018. godine. Do svoje smrti vrši službu misnika i ispovjednika u zagrebačkoj katedrali.

Pokojnikovo tijelo bit će izloženo u župnoj crkvi Duha Svetoga u Gornjim Bogićevcima, u utorak 11. rujna gdje će u 15 sati biti sprovodna sv. Misa. Ukop će biti nakon sv. Mise na mjesnom groblju u Gornjim Bogićevcima.

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije
Ispišite stranicu: