HR

Aktualnosti

Objavljeno: 25.03.2019.

Preminuo mons. Ivan Špoljar

U 86. godini života i 60. godini svećeništva, u subotu 23. ožujka 2019. godine u zagrebačkoj bolnici Sestre milosrdnice preminuo je umirovljeni svećenik Zagrebačke nadbiskupije mons. Ivan Špoljar.

Mons. Ivan Špoljar rođen je 21. lipnja 1933. u Višnjevcu (župa Vinagora), od oca Alberta i majke Alojzije r. Karažija. Osnovnu školu završio je u Pregradi i Sopotu. Nadbiskupsku klasičnu gimnaziju u Zagrebu pohađa od 1946. do 1953., kada upisuje teološke studije koje završava u Zagrebu. Na Petrovo godine 1959. zaređen je za svećenika u zagrebačkoj katedrali po rukama nadbiskupa Franje Šepera. Mladu misu slavio je u rodnoj župi Vinagora 12. srpnja 1959.

Kao kapelan djelovao je u župi Mihovljan, zatim kao župnik u Šišincu, Maloj Solini i Starom Farkašiću, potom kao župnik u Kaniškoj Ivi, pa u Goričanu i konačno 23. veljače 1979. dolazi za župnika u Gornju Stubicu gdje ostaje do 2012. godine vršeći župničku službu do svoje 80. godine života.

Došavši u Gornju Stubicu, uz nemale poteškoće započinje obnovu sakralnih objekata koji su bili jako zapušteni. Započeo je s gradnjom katehetskog centra kome su temelji bili postavljeni. Temeljito obnavlja župnu crkvu i kapele, uređuje vrijedan park oko crkve, te obnavlja župni dvor. Dao je iz temelja obnoviti potpuno uništeni i zapuštenu kapelu Sv. Ivana na Trgu Sv. Jurja, nabavio dva nova zvona za župnu crkvu, dao sagraditi kapelu Presvetog Srca Isusova uz župnu crkvu.

Jedan je od osnivača manifestacije „Susreti za Rudija“, kao i puhačkog orkestra DVD-a Gornja Stubica. Godine 2001. osnovana je nova župa Laz, koja je sastavljena od pojedinih sela gornjostubičke i marijabistričke župe. Godine 2003. započinje s gradnjom kapele sv. Križa u Hižakovcu. Posebno valja istaknuti njegovu ljubav i brigu za duhovna zvanja, brigu i rad s mladima i ministrantima, kao i ljubav prema domovini.

Na njegovu molbu, Zagrebačka je nadbiskupija dala suglasnost Župi da dio župnog zemljišta daruje za gradnju dječjeg vrtića. Za svoje zasluge imenovan je od strane nadbiskupa monsinjorom. Svoju zlatnu misu proslavio je u Gornjoj Stubici 2009., u godini proslave velikog jubileja Gornje Stubice - 800. godišnjice od prvog pisanog spomena o Stubici i crkvi sv. Jurja.

Iste godine načinio je kao župnik veliki gornjostubički jubilejski zavjet, čije su riječi uklesane na spomen ploči u župnoj crkvi. Zbog izvrsne suradnje sa školom, općinom i udrugama, dobio je različita priznanja među kojima se ističe nagrada za životno djelo i povelja počasnog građanina dobivene od općine Gornja Stubica.

U kolovozu 2012., odlazi u Svećenički dom sv. Josipa u Zagrebu, nastavljajući pohađati Gornju Stubicu, pisati povijesne članke, pomažući ispovijedati u katedrali i slaveći svakodnevno svetu misu u kapeli svećeničkog doma.

Dana 17. travnja 2016. doživio je moždani udar. Uz pomoć osoblja svećeničkog doma svoj je križ bolesti strpljivo nosio, uronjen trajno u Božju prisutnost, molitvu i svakodnevno primanje euharistije.

Sprovodni obredi održat će se u utorak 26. ožujka. Obredi započinju misom zadušnicom u gornjostubičkoj župnoj crkvi sv. Jurja u 11 sati, a nakon toga slijedi sprovod u svećeničku grobnicu u Gornjoj Stubici. (IKA; Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije)
Ispišite stranicu: