HR

Aktualnosti

Objavljeno: 14.11.2023.

Predstavljena knjiga „Demografija – iseljavanje – migracije. Šesti hrvatski socijalni tjedan, Zagreb, 22. i 23. listopada 2021.“

Predstavljanje knjige „Demografija – iseljavanje – migracije. Šesti hrvatski socijalni tjedan, Zagreb, 22. i 23. listopada 2021.“ održano je u utorak 14. studenog u dvorani „Vijenac“ u Zagrebu.


Pozdravnu riječ uputili su zagrebački nadbiskup mons. Dražen Kutleša, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije i đakovačko-osječki nadbiskup mons. Đuro Hranić, predsjednik Upravnog vijeća Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve Hrvatske biskupske konferencije.

Nadbiskup Kutleša u uvodnoj riječi istaknuo je da je predstavljena knjiga "svojevrsno ogledalo sadašnje hrvatske stvarnosti s kojom kao da se ne možemo suočiti."



“To se prije svega odnosi na one najodgovornije, a to su političke vlasti, ali i na sve druge važne čimbenike u hrvatskome društvu kojima je, kako se čini, važniji onaj trenutačni i kratkoročni uspjeh od dugoročne zajedničke politike u kojoj bi se stvorila, i provodila, odgovarajuća populacijska politika, ali istodobno rješavala sve urgentnija pitanja iseljavanja, useljavanja i suvremenih migracija”, rekao je mons. Kutleša.

Nadbiskup Kutleša naglasio je da je u takvim situacijama Crkva pozvana na misionarski polet i izlaženje iz svojih zona komfora te da "za katolike u hrvatskome društvu, ponaosob, to znači davati svoj specifični crkveni doprinos društvu prema Socijalnom nauku Katoličke crkve. U ovom slučaju Crkva u Hrvatskoj se slaže s većinom izvrsnih hrvatskih demografa koji posljednjih desetljeća neumorno predlažu konkretna rješenja koja, na žalost, u velikom dijelu nailaze na šutnju i na nerazumijevanje”.



Predsjednik Upravnog vijeća Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve Hrvatske biskupske konferencije mons. Đuro Hranić naglasio je da se hrvatska politika godinama ne suočava na ozbiljan i odgovoran način s upozorenjima i pozivima naših demografa koji argumentirano analiziraju ali i predlažu moguća rješenja za promjenu demografskoga stanja u Hrvatskoj.

“Vrijednosna idejna strujanja, javno mnijenje, dominantna postmoderna kultura, sredstva društvenoga priopćavanja i populistička pomodarska liberalna politika – udruženim snagama proglašavaju brak i obitelj nazadnim konzervativnim ustanovama te svoj uspjeh mjere porastom pokazatelja koji upućuju na rastakanje braka i obitelji, te na ograničeni doseg utjecaja Crkve u životu društva”, istaknuo je mons. Hranić i nadodao da je hrvatski narod uz sve bio pogođen posljedicama ekonomske krize, koruptivnim obrascima ponašanja te poteškoćama u funkcioniranju pravne države te kako je to rezultiralo iseljavanjem, osobito mladih obrazovanih ljudi i mladih obitelji s djecom.



"K tome, sloboda Domovine koju imamo plaćena je tolikim mladim životima i bezbrojnim žrtvama i od čitavog bi se društva trebalo očekivati da bude daleko odgovornije i prema toj velikodušnoj žrtvi u službi slobode i budućnosti svoga naroda", zaključio je mons. Hranić.



Zbornik radova predstavili su akademik Anđelko Akrap, ravnateljica Instituta za migracije i narodnosti dr. sc. Marina Perić Kaselj i prof. dr. Vladimir Dugalić s Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.



Akademik Anđelko Akrap rekao je da je Hrvatska od 2013. do 2022. među deset europskih zemlja s najvećim padom broja stanovnika i u tome popisu je na prvom mjestu s 9,5 % gubitka svoga stanovništva.



“Većina zemalja koje su 2004. i kasnije pristupile u EU, osim Češke, imale su pad ali su preokrenule te trendove, prema statistikama Eurostata”, rekao je akademik Akrap i naveo da je Malta, doduše manja zemlja, u 10 godina narasla za 23,3%, Luksemburg za 20%, a Irska, koja je bila uz Hrvatsku do pedesetih godina primjer pada broja stanovnika, ona sad ima strahoviti rast zato što su se pripremili za tu situaciju depopulacije još u šezdesetim godinama i Irska danas ima porast od 10% stanovništva u 10 godina.



Profesor dr. Dugalić naglasio je vrijednost radova o migracijama koji u završnom dijelu uvijek jedan dio posvećuju pozivu da se raseljenom stanovištvu uvijek ponavlja pitanje o mogućnosti povratka u Domovinu. “Mi osnivamo nove katoličke misije od Irske, Njemačke i drugdje i jasno je da trebamo ići za svojim narodom, ali mislim da moramo itekako uvijek malo baciti onu ‘bubu’: ‘Hoćeš li se ti vratiti?’ Jasno da država tu mora dati svoj doprinos i stvarati uvjete za njihov povratak”, rekao je prof. dr. Vladimir Dugalić.



U ime nakladnika zahvalu je izrekao direktor Kršćanske sadašnjosti dr. sc. Stjepan Brebrić koji je naglasio da se sav napor oko izdavanje knjige isplatio "ako ova knjiga dođe u samo jedne prave ruke koje će početi promjenu i preusmjeriti tijek događanja". Pročelnik Centra za promicanje socijalnog nauke Crkve prof. dr. Josip Baloban naglasio je u zaključku da sadržaj knjige poziva na zajedničku raspravu o bitnim pitanjima hrvatske budućnosti te zahvalio svima koji su na bilo koji način dali doprinos nastajanju i izdavanju knjige.



Predstavljanje zbornika pratilo je desetak hrvatskih biskupa i nadbiskupa uz apostolskog nuncija mons. Giorgia Linguu, beogradskog nadbiskupa Ladislava Nemeta, novozaređenog subotičkog biskupa Ferenc Fazekas te brojne druge uglednike i predstavnike iz političkog, društvenog, crkvenog i kulturnog života zemlje.



Program su vodili doc. dr. sc. Dubravka Petrović Štefanac i mr. sc. Zvonimir Ancić, a pjesmom su predstavljanje pratili članovi zbora zagrebačkih bogoslova uz vodstvo Adriana Bogdana.



IKA/Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije
Ispišite stranicu: