HR

Aktualnosti

Objavljeno: 13.12.2023.

Predstavljen novi broj časopisa Spectrum

Novi broj časopisa Spectrum – ogledi i prinosi studenata teologije na temu „Teologija i umjetnost“ predstavljen je u srijedu, 13. prosinca 2023. godine, na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Uz Uredničko vijeće, na predstavljanju su prisustvovali studenti i profesori  Katoličkog bogoslovnog fakulteta na čelu s dekanom prof. dr. sc. Josipom Šimunovićem, kao i drugi uzvanici među kojima preč. Marijan Franjčić, kanonik i delegat zagrebačkog nadbiskupa mons. Dražena Kutleše, vlč. Toni Potrebić, odgojitelj i delegat rektora Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu i gost predavač gospođa Eva Vukina, akademska slikarica. 
 
 
Program je započeo molitvom, nakon koje je tajnik Spectruma, Josip Lulić, pozdravio sve prisutne. Nakon pozdrava uslijedilo je obraćanje glavnog urednika Valentina Lešića, koji je naglasio važnost odnosa između teologije i umjetnosti. Potom je urednik Antonio Kljajić izložio sadržaj časopisa, zaključujući prvi dio predstavljanja. 


 
U drugom dijelu programa, održana su dva kolokvija (Colloquium). Prvi kolokvij je bio s gospođom Evom Vukinom, koja je tijekom razgovora slikala. U svom izlaganju, posebno je istaknula važnost vjere u svom radu te naglasila da iz molitve crpi inspiraciju. Potaknula je sve prisutne da u Bogu pronađu inspiraciju u svim životnim trenucima. Drugi kolokvij bio je sa studentom Marijem Evetovićem, koji je predstavio svoj rad u časopisu i dobio priznanje najboljeg rada od strane uredničkog vijeća. 


 
Na kraju predstavljanja, riječ zahvale uputili su dekan prof. dr. sc. Josip Šimunović, koordinator za Spectrum doc. dr. sc. Ante Bekavac te zamjenik glavnog urednika Tomislav Dobrijević. Predstavljanje je zaključeno završnim pozdravom, gdje je Eva pokazala što je tijekom predstavljanja slikala - sliku Svete Obitelji. Druženje je nastavljeno kratkom zakuskom ispred Dvorane I. 


 
Spectrum je studentski časopis koji je nastao 1967. godine na poticaj prof. dr. sc. Ivana Goluba i vuče tradiciju do današnjih dana. S ponosom se može reći da je Spectrum najstariji studentski časopis na Sveučilištu u Zagrebu, te se svako uredničko vijeće brine da se ova tradicija nastavi, potičući studente na izražavanje kroz stručne radove, eseje i kreativni izričaj.
 
Tekst: Antonio Kljajić 
Foto: TUZN
 
Ispišite stranicu: