HR

Aktualnosti

Objavljeno: 07.06.2022.

Predstavljanje knjige "Veliki zagrebački potresi"

U petak 3. lipnja 2022. u knjižari Matice hrvatske u Zagrebu predstavljena je knjiga "Veliki zagrebački potresi" autora prof. dr. sc. Dragana Damjanovića. Autor je temu potresa i obnove obrađivao u brojnim člancima i predavanjima te je sigurno jedna od mjerodavnih osoba za tematiku potresa i obnove. Već prema naslovu knjige jasno je da se radi o zagrebačkim potresima 1880. i 2020., ali se na kraju kratko se osvrnuo i na petrinjski potres.



U prepunoj knjižari knjigu su predstavili dr. sc. Irena Kraševac, povjesničarka umjetnosti s Instituta za povijest umjetnosti, i vlč. dr. sc. Vlado Mikšić, predstojnik Ureda za kulturu Zagrebačke nadbiskupije, a na kraju se obratio i sam autor.

Dr. Kraševac govoreći o knjizi naglasila je da knjiga ne stavlja naglasak samo na potrese, već i na obnovu. Nakon potresa 1880. grad Zagreb dobio je novo, ljepše lice i poželjela je da se to ponovi i iza posljednjeg potresa. Još je jedna zanimljivost ove knjige, kako je primijetila dr. Kraševac, činjenica da knjiga predstavlja osobe koje su pale u zaborav, ali su zaslužne za obnovu grada Zagreba.



Vlč. dr. Mikšić osvrnuo se na obnovu Kaptola nakon 1880. godine i primijetio da nigdje na jednom mjestu problematika potresa i obnove Kaptola nije tako sustavno obrađena kao u ovoj knjizi te naglasio njeno značenje ne samo za povijest umjetnosti već i za povijest Zagrebačke nadbiskupije.



Na kraju je o knjizi govorio i sam autor dr. sc. Dragan Damjanović koji je objasnio nastanak knjige, ali i želju da ova knjiga bude poticaj za obnovu gradova Zagreba i Petrinje. Emotivnim riječima postavio je jedno pitanje koje sve nas muči, a to je kada će konačno krenuti obnova i u čemu je problem da obnova tako stoji. Na žalost odgovor na ovo pitanje, kako je sam autor primijetio, nitko ne zna.

vlč. dr. Vlado Mikšić
Ispišite stranicu: