HR

Aktualnosti

Objavljeno: 15.03.2024.

Predstava o blaženom Alojziju Stepincu održana u Krašiću

U sklopu 33. svečanosti Pasionske baštine, u srijedu 13. ožujka u prostorima Župe Presvetog Trojstva u Krašiću, učenici i učenice dramske skupine osnovnih škola „Lotrščak“ i „Ružičnjak“ iz Zagreba izveli su predstavu o životu i djelovanju blaženog kardinala Alojzija Stepinca pod nazivom „U Tebe se, Gospodine, uzdam“.

Predstavi su uz domaćeg župnika Ivana Vučaka nazočili varaždinski biskup u miru Josip Mrzljak, križevački vladika u miru Nikola Kekić, župnik iz Tuhlja vlč. Božo Belinić, načelnik općine Krašić Josip Petković Fajnik, predsjednica udruge „Pasionska baština“ Eva Kirchmayer Bilić, tajnik RINO instituta Angel Gonzalez de Rabago, predstavnici osnovnih škola „Lotrščak“ i „Ružičnjak“ te Nadbiskupske klasične gimnazije, zamjenik glavnog urednika Radio Marije Andrej Paulus, kao i brojni župljani Krašića te drugi gledatelji.

Prije predstave, u župnoj crkvi u Krašiću, nakon molitve krunice i euharistijskog klanjanja, misno slavlje je predvodio varaždinski biskup u miru Josip Mrzljak koji je u propovijedi govorio o pobožnosti križnog puta, prisjetivši se godina kad je u Krašiću boravio blaženi Alojzije Stepinac.

„Nije tada popodne bilo Euharistije, to je bilo samo ujutro, a poslijepodne petkom i nedjeljom smo imali ovdje pobožnost križnoga puta, kojega je predvodio obično župnik Vraneković, ali zajedno s njim hodao je od postaje do postaje i blaženi Alojzije Stepinac, a mi ministranti nosili smo mala klecala i pred svaku postaju smo stavili klecalo da bi oni kleknuli, da bi se tu izmolila ona molitva koja se moli upravo u pobožnosti križnoga puta. Tako na neki način i svaka ova postaja obilježena je i po tome da je pred njom klečao i molio pobožnost križnoga puta blaženi Alojzije Stepinac“, rekao je biskup Mrzljak.

Na početku predstave, koja je održana u dvorani Pastoralnog centra, župnik Vučak pozdravio je sve nazočne, a posebno autore predstave: prof. Filipa Đukića, učitelja hrvatskog jezika u OŠ „Lotrščak“, kao redatelja i Ivana Karola Villu, učenika 1. razreda Nadbiskupske klasične gimnazije i bivšeg učenika OŠ „Lotrščak“, kao autora teksta.

U jednosatnoj predstavi u tri čina dvadeset i troje glumaca u dobi od 11 do 15 godina prikazalo je život blaženog Alojzija od njegova rođenja pa do preminuća, kao i sam čin beatifikacije. Na kraju predstave glavni glumac Ivan Karol Villa je, osim zahvala, prenio i pozdrave apostolskog nuncija u Republici Hrvatskoj mons. Giorgia Lingue.

Nakon predstave malim glumcima se obratio biskup Mrzljak, zahvalivši svima koji su uložili trud u pripremi predstave. Istaknuo je da je ova predstava „poticaj za razmišljanje posebno za mlade ljude da ne zaboravimo mnoge stvari“ i da blaženi Alojzije Stepinac nije samo onaj o kojem razmišljamo i kojega se sjećamo, nego onaj koji je i sada s nama. Zato je pozvao posebno male glumce da nikad ne zaborave ono što su prikazali i da do kraja života pamte što su naučili o bl.  Alojziju Stepincu.

Župa Krašić
Ispišite stranicu: