HR

Aktualnosti

Objavljeno: 24.11.2023.

Pozdravni govor nadbiskupa Kutleše prigodom 25. obljetnice otvaranja Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve

POZDRAVNI GOVOR NADBISKUPA DRAŽENA KUTLEŠE
Prigodom 25. obljetnice službenog otvaranja Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve

Svečana akademija, NPI, Zagreb, 23. studenoga 2023.

Poštovani sudionici!
 
Zbog neodgodivih obveza u Rimu nisam u mogućnosti osobno nazočiti proslavi 25. obljetnice službenog otvaranja Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve, ustanove Hrvatske biskupske konferencije.

Centar za promicanje socijalnog nauka Crkve (dalje: Centar) ustanovljen je u demokratskoj Hrvatskoj sa željom da se socijalni nauk Katoličke Crkve u crkvenom i društvenom životu bolje upozna i, što je iznimno važno, da se istodobno na odgovarajući način primjenjuje na hrvatske crkvene i društvene prilike.

Različite i brojne aktivnosti Centra od njegova službenog otvaranja, 5. ožujka 1998. godine, do danas potvrđuju opravdanost njegova ustanovljenja kao – tada – potpuno nove ustanove HBK-a. Naime, temeljno usmjerenje Centra jest socijalnu misao Katoličke Crkve upravo preko socijalnog nauka učiniti vidljivom, posebno u odnosu na društvenu dimenziju vjere u konkretnom hrvatskom društvu. 

Uloga Crkve u društvu je i danas iznimno važna, premda se posljednjih godina pokušava umanjiti ulogu Katoličke Crkve u javnom životu u Hrvatskoj.

Na opasnost svojevrsnog „protjerivanja“ religije iz javnoga života upozorio je još 2008. godine papa Benedikt XVI. na Svjetskom danu mladih u Sydneyju riječima: „Previše smo često uronjeni u svijet koji bi htio staviti Boga 'po strani'. U ime slobode i ljudske autonomije, Božje ime je prešućivano, religija je svedena na osobnu pobožnost, a vjera je odstranjena iz javnoga života“ (Propovijed u katedrali Saint Mary, 19. 07. 2008).

A papa Franjo želi Crkvu koja „izlazi“ i preuzima inicijativu (usp. Evangelii gaudium, br. 24). Od vitalne je važnosti, naglašava papa Franjo, „da Crkva danas izađe naviještati evanđelje svima, u svim mjestima, u svim okolnostima, bez oklijevanja, nevoljkosti i straha“ (Isto, br. 24). Instrument -  sredstvo evangelizacije je, prema svetom Ivanu Pavlu II., upravo socijalni nauk Crkve (usp. Stota godina, br. 54).

Želim da naš Centar i dalje preko socijalnog nauka Crkve ulazi u sve sfere i pore hrvatskoga društva. U tome će imati našu podršku. Kako bi se Centru kao ustanovi HBK-e omogućilo efikasnije djelovanje, hrvatski biskupi su ove godine na proljetnom zasjedanju HBK-e odlučili podržati inicijativu da se u svakoj (nad)biskupiji odredi jedna osoba koja će biti zadužena za socijalni nauk Crkve.

Nadam se da će upravo na taj način hvalevrijedne inicijative Centra lakše i učinkovitije doći do vjernika i svih ljudi dobre volje u Hrvatskoj.

Poštovani djelatnici Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve, vama, vašim suradnicima i svima koji su se u većoj ili manjoj mjeri ugradili u njegov osnutak i djelovanje, posebno prof. Stjepanu Balobanu, prvom i aktualnom pročelniku te prof. Stjepanu Črpiću, prvom tajniku, a kasnije i pročelniku, od srca čestitam 25. obljetnicu postojanja. Želim vam nastavak nesmetanog i uspješnog djelovanja kako bi hrvatsko društvo u vama imalo važan oslonac u bdijenju nad vlastitim procesima te usmjeravanju traženja i iznalaženja odgovarajućih rješenja u konkretnim prilikama društvenog života u našoj Domovini. 
 
Ispišite stranicu: