HR

Aktualnosti

Objavljeno: 09.12.2023.

Postavljene jaslice kod franjevaca u Krapini

Jedan od simbola najradosnijeg kršćanskog blagdana Božića su božićne jaslice - prikaz Kristova rođenja u betlehemskoj štalici opisanog u Evanđeljima po Mateju i Luki. Raznih su veličina i oblika, a najljepše su one koje napravimo sami.

U razdoblju od Bezgrešnog Začeća Marijinog (8.prosinca) pa sve do Prikazanja Gospodinovog (2. veljače), vjernici koji se u bilo kojoj franjevačkoj crkvi pomole pred jaslicama mogu dobiti potpuni oprost. Riječ je o posebnom odobrenju koje je Konferencija franjevačke obitelji dobila od pape Franje povodom 800. obljetnice prvih jaslica koje je izradio sveti Franjo Asiški. Svi uvjeti za dobivanje potpunog oprosta su: ispovijed, pričest, sudjelovanje na misi, molitva Vjerovanja, Oče naš, Zdravo Marijo i Slava Ocu.



Tim povodom kod franjevaca u Krapini u dvorištu kod kipa sv. Josipa napravljene su jaslice na inicijativu g. Ivice Hršaka koji ih je izradio za tu prigodu.

"Svetkovina rođenja Gospodnjeg uvijek je bila ljudskom srcu draga, pa tako posebno nama jer je naš utemeljitelj sveti otac Franjo prvi uprizorio taj čudesan trenutak rođenja Gospodinovog u Betlehemu, kako nam svjedoči Sveto pismo”, pojasnio je gvardijan samostana fra Franjo Tomašević te pozvao vjernike na molitvu i da pod uobičajenim uvjetima prime potpuni oprost.

Darko Fiket, župni medijski suradnik
Ispišite stranicu: