HR

Aktualnosti

Objavljeno: 06.11.2023.

Postavljanje u službu lektora

Nakon petodnevnih duhovnih vježbi, u ponedjeljak 6. studenog svečano euharistijsko slavlje u kapeli Srca Isusova u zajedništvu s poglavarima i bogoslovima predvodio je sisački biskup mons. Vlado Košić te tom prilikom u službu lektora postavio šestoricu bogoslova IV. godine: Matea Vuka iz Bjelovarsko-križevačke biskupije, Darija Baumana i Mislava Jurakovića iz Požeške biskupije, Marka Mikića iz Krčke biskupije, Martina Radića iz Sisačke biskupije i Dominika Hrupeka iz Varaždinske biskupije. 

 
Misno slavlje započelo je riječima dobrodošlice rektora bogoslovije preč. Željka Faltaka koji je tom prigodom pozdravio sve nazočne, biskupa, te na poseban način kandidate za lektorat. Biskup Košić se u početku homilije obratio budućim lektorima porukom: „čitajte Riječ Božju, ali osim čitanja važno je da povjerujete ono što vam Gospodin govori, te to prenosite braći i sestrama, a taj nauk neka bude vaš život!“. Nakon toga, svima koji vjerujemo da nas je Gospodin pozvao da ga slijedimo uputio je pitanje: "Vjerujemo li da su ti njegovi darovi i poziv neopozivi čak i onda kada nam je teško u određenim teškim životnim situacijama vidjeti Božju prisutnost u našemu životu?" Biskup Košić naveo je kako je "zato bitno čitati Božju Riječ tako da je osobno doživimo kako bi se u našem srcu zapalila vatra koju ćemo moći prenijeti drugima." 


 
Drugo pitanje koje je u svojoj homiliji postavio je: "Volimo li svoj narod i jesmo li u svećeništvo pošli zbog sebe ili zbog drugih? Trebamo biti kao oni za koje Isus u Lk 14, 12-14 kaže: Blago tebi jer oni ti nemaju čime uzvratiti."

Kao primjer kako to konkretizirati, naveo je dva izvanredna primjera: blaženog Alojzija Stepinca koji je rekao: „ništa tražiti, ništa odbiti“ te profesora Ivana Goluba koji je jednom prilikom mladomisnicima rekao kako bilo koji dodaci ispred imena, a onda i službe koje će obnašati u Crkvi ne vrijede toliko koliko vrijedi to da su svećenici.
 
Nakon završnog blagoslova, druženje se nastavilo uz ugodnu i svečanu atmosferu na zajedničkoj večeri s biskupom i novim lektorima, zajedno s cijelom bogoslovnom zajednicom i užim suradnicima.


 
Dominik Čaušić
Foto: Renata Sedlar
Ispišite stranicu: