HR

Aktualnosti

Objavljeno: 28.01.2024.

Posjet polaznika Đakonske pastoralne godine Maruševcu i Lepoglavi

O četvrtoj nedjelji kroz godinu, 28. siječnja 2024. godine, polaznici Đakonske pastoralne godine Zagrebačke nadbiskupije pohodili su župu sv. Jurja u Maruševcu (Varaždinska biskupija). To jednodnevno hodočašće započelo je zajedničkom molitvom liturgije časova na putu.

Po dolasku u župu đakone je dočekao domaćin, župnik vlč. Krunoslav Milovec, koji je u župnoj crkvi izložio povijest župe i župne crkve, njezino sadašnje stanje, neke planove za budućnost te progovorio o pastoralnim pothvatima. Nakon prigodnog prohoda kroz život župe uslijedila je kratka okrjepa.



U 11 sati đakoni su sa župnom zajednicom slavili nedjeljnu euharistiju kojom je predsjedao mjesni biskup mons. Bože Radoš. U homiliji je biskup na poseban način progovorio đakonima, ali govoreći njima svima je polazeći od naviještene riječi poručio da je evanđelje potrebno naviještati i živjeti. Na svršetku slavlja svoje svjedočanstvo su sa župnom zajednicom podijelili đakon Zagrebačke nadbiskupije Antonio Štengl i đakon Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda David Vrbanec.



Nakon euharistijskog slavlja uslijedio je ručak u prostorima zgrade Općine Maruševec. Poslije ručka đakoni su posjetili Dvorac Maruševec nakon čega je uslijedio polazak prema Lepoglavi.

U Lepoglavi đakone je dočekao župnik vlč. Nenad Piskač koji je izložio bogatu povijest lepoglavske župne crkve Bezgrešnog začeća BDM. Nakon razgledavanja crkve, kao i prostorija nekadašnjeg samostana koji je kasnije služio kao zatvor, đakoni su se uputili prema Zagrebu.
 
 
T.I./NPI
 
 
Ispišite stranicu: