HR

Aktualnosti

Objavljeno: 18.01.2016.

Otkrivanje tajni Rokovog perivoja



Veliki je interes izazvalo prvo u nizu razgledavanje i stručno vodstvo po "zagrebačkoj terasi": Rokovom perivoju i istoimenoj zavjetnoj kapeli iznad Britanskog trga u organizaciji Župe sv. Blaža, na čijem terenu se kapela nalazi.

U subotu, 16. siječnja četiri skupine župljana i znatiželjnika, od prvotno planirane dvije grupe, imali su priliku ući u kapelu staru 360 godina i pogledati restauriran barokni drveni oltar. Riječ je o oltaru koji se izvorno nalazio u crkvi sv. Marka na Gornjem gradu te je jedini od trinaest tadašnjih oltara koji je još u liturgijskoj funkciji, otkrila su nedavna istraživanja.
 
Voditelj razgleda dr. sc. Goran Kovačević prenio je zanimljivosti o malenoj oazi mira i opuštanja usred gradske vreve koja pružia susret s mjestom na kojem su nekada bili vinogradi, voćnjaci i pašnjaci stanovnika Gradeca, a posjetitelje se upoznalo i sa životom sv. Roka, sveca kojega se časti kao zaštitnika u više od 30 hrvatskih gradova.

Posebna veza između Zagrepčana i sv. Roka seže u 1647. godinu, kada su stanovnici Gradeca ujedinjenim snagama podigli kapelu iznad Britanskog trga kao u znak zahvalnosti što je kuga mimoišla njihovu sredinu te se do danas svakog 16. kolovoza na taj spomen održavaju misna slavlja i procesija sa svijećama.
 
Posjetitelje besplatnog razgleda posebno je zanimala ikonografija sv. Roka, detalji oko groblja na kojem je bio sahranjen kompozitor Vatroslav Lisinski, a koje je 1877. službeno zatvoreno uređenjem novog groblja na Mirogoju. Očarala je župljane i freska na južnom pročelju kapele, čiji manji dio otkrivenog natpisa kazuje: "Ne zna moj život za grob dok Rok...".

To je tek jedna od tajni Rokovog perivoja i kapele koje su se mogle saznati na stručnom vodstvu koje se organizira svakog 16. dana u mjesecu, a moglo se čuti i o zlataru Krupiću iz Šenoinog romana "Zlatarovo zlato" te vidjeti Kaptol i Gradec s ističnog vidikovca, kod Aleksandrovih stuba.
 
Ovaj program, kojim je obogaćena kulturna ponuda grada Zagreba, tek je dio obilježavanja stote obljetnice postojanja župe sv. Blaža te 360. godina od završetka gradnje kapele na Rokovom perivoju.

Prilika za sljedeći razgled bit će u utorak 16. veljače u 16.30 sati uz prijavu u Župnom uredu crkve sv. Blaža ili na e-mail adresi: razgledi@svblaz.hr. (IT)
Ispišite stranicu: