HR

Aktualnosti

Objavljeno: 05.05.2018.

Održani susret ministranata Tuheljsko-pregradskog dekanata



Pod geslom "Takvih je kraljevstvo nebesko" (Mt 19, 14) održan je u subotu 5. svibnja ove godine u Zagorskim Selima, dekanatski susret ministranata Tuheljsko-pregradskog dekanata Zagrebačke nadbiskupije.

Na susretu su bile prisutne sve župe Dekanata, osim župa: Velika Erpenja, Taborsko, Prišlin, Kostel i Klanjec.

Susret je započeo u 11 sati u prostorijama zgrade općine Zagorska Sela pod vodstvom vlč. Matije Pavlakovića, člana Povjerenstva za pastoral duhovnih zvanja Zagrebačke nadbiskupije koji je, uz službu rektora Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu, posebno zadužen za pastoral ministranata i osnovnoškolaca Nadbiskupije.

Za što bolju realizaciju samog susreta, uz Rektora bili su i članovi NaSveJaK - zajednice mladih Nacionalnog svetišta sv. Josipa iz Karlovca-Dubovca te skupina sjemeništaraca Zagrebačke nadbiskupije.

Na susretu je sudjelovalo 40 ministranata: 38 osnovnoškolca i 2 ministranta srednjoškolca iz 7 župa Tuheljsko-pregradskog dekanata. Nakon uvodnog govora preč. Rektora te kratkog upoznavanja sa Sjemeništem, uputili su se prema župnoj crkvi sv. Katarine Aleksandrijske, gdje su od 12 sati dvojica svećenika bila na raspolaganju za sakrament sv. ispovijedi kojoj je pristupio manji broj ministranata, a za vrijeme sakramenta pomirenja trajalo je euharistijsko klanjanje te molitva sv. krunice koju su animirali predstavnici ministranata iz 5 župa u zajedništvu s preč. Rektorom.



Treba napomenuti kako je ovaj projekt dekanatskih susreta ministranata vezan uz Prve subote, kada Crkva na poseban način moli za nova i sveta duhovna zvanja upirući svoj pogled u Mariju - Kraljicu svećenika.

Vrhunac susreta bila je sv. misa koja se, s početkom u 12.30 sati, slavila u župnoj crkvi sv. Katarine Aleksandrijske u Zagorskim Selima. Predvoditelj ovoga slavlja bio je preč. Matija Pavlaković, a u koncelebraciji sudjelovali su: preč. Milan Juranić, župnik i dekan, vlč. Franjo Mezak, župnik iz Desinića i vlč. Dragutin Gereci, rektor i upravitelj svetišta u Vinagori.



Ljepoti slavlja pridonijeli su predstavnici ministranata iz svake od župa Dekanata svojim ministriranjem, a liturgijsko pjevanje predvodili su animatori iz Karlovca potmognuti sjemeništarcima.

Na koncu misnoga slavlja preč. Pavlaković predvodio je, u zajedništvu sa svim prisutnim ministrantima i svećenicima, molitvu za duhovna zvanja koju je sastavio sv. papa Ivan Pavao II. Čitav susret ovjekovječen je zajedničkom fotografijom te podjelom nagrada svim sudionicima. Svaki ministrant dobio je molitvenik "Idimo k Josipu" - dvanaesto prošireno izdanje koje na 240 stranica donosi mnoštvo molitvenog sadržaja obojanog prekrasnim fotografijama i tekstovima o sv. Josipu, budući da je u Zagrebačkoj nadbiskupiji završila „Godina sv. Josipa“ ovime se želi i nadalje promovirati pobožnost prema zaštitniku Hrvatske domovine.

Poslije sv. mise uputili su se natrag u zgradu Općine gdje su u zajedništvu blagovali za obiteljskim stolom. Nakon ručka započele su igre upoznavanja te igre na otvorenom koje su režirali animatori iz Karlovca.

Sâm susret završio je oko 16 sati, a novi susret u planu je za prvu subotu mjeseca lipnja (2. lipnja), na kojem će sudjelovati ministranti Gornjogradskog dekanata, a održat će se na zagrebačkoj Šalati. (MP)
Ispišite stranicu: