HR

Aktualnosti

Objavljeno: 19.02.2016.

Održana Vjeronaučna olimpijada



Nadbiskupijsko, odnosno za Zagrebačku nadbiskupiju međužupanijsko natjecanje iz vjeronauka (vjeronaučna olimpijada učenika osnovnih i srednjih škola 2015./2016. godine) održano je prema Vremeniku natjecanja 19. veljače 2016. u prostorijama Nadbiskupijskog pastoralnog instituta, Kaptol 29a.

Na natjecanju su sudjelovale škole koje su na prethodnoj razini natjecanja izborile pravo predstavljanja svoje županije te još po jedna ekipa iz osnovne i srednje škole koje su na daljnje natjecanje pozvane po načelu izvrsnosti.

Natjecatelji su sa svojim mentorima od početka natjecanja pristupili u vedrom ozračju te je takva atmosfera održana do samoga kraja natjecanja, kad su proglašeni i ovogodišnji pobjednici na nadbiskupijskom natjecanju. Okupljene ekipe na početku je pozdravila i predstavila prof. dr. sc. Valentina Mandarić, predstojnica Ureda za vjeronauk te ujedno i predsjednica povjerenstva za organizaciju i provedbu nadbiskupijskog natjecanja.

Osobito ohrabrenje učenicima je bila molitva kojom je započelo natjecanje te riječi koje im je uputio mons. Ivan Šaško, pomoćni zagrebački biskup u ime domaćina natjecanja – Zagrebačke nadbiskupije, prenijevši i pozdrav zagrebačkog nadbiskupa, kardinala Josipa Bozanića.



U svojoj je uvodnoj riječi biskup Šaško sažeo ono najbitnije što će učenici od naučene građe ponijeti u život. O ovogodišnjoj temi pod naslovom Brak i obitelj u Božjem naumu, mons. Šaško istaknuo je: „Premda netko i našemu isticanju važnosti obitelji može nalijepiti etiketu ideologije, već površan uvid govori da o obitelji ovisi stabilnost društvenoga tkiva, jer je ona poveznica naravnoga i nadnaravnoga“.

Zaželjevši natjecateljima da u radosti pristupe objavi pobjednika nakon natjecanja, natjecatelji su pristupili najprije pismenom ispitu – odvojeno osnovna i srednja škola.

Učenici su, po običaju, pokazali zavidno znanje u građi koja je predviđena za natjecanje te je do samoga kraja trajala neizvjesnost o konačnim pobjednicima. A nakon tri razine natjecanja (pismeni test te tombola i Milijunak) poredak je sljedeći:
 
OSNOVNA ŠKOLA
 
osvojeno
mjesto
škola bodovi mentor
  1.  
OŠ Antuna Augustinčića, Zaprešić 96 Ilija Nikolić
  1.  
OŠ Tina Ujevića, Zagreb 94.50 Milan-Daniel Jurić
  1.  
OŠ Krapinske Toplice 91 Nikola Jakopčević
  1.  
OŠ Gustava Krkleca, Zagreb 88.50 Dominko Filipović
  1.  
OŠ Antuna Branka Šimića, Zagreb 74 Slavica Bagarić
  1.  
OŠ Pavla Štoosa, Kraljevec na Sutli 41.70 Tomislav Rajić
  1.  
OŠ Dubovac, Karlovac 34.75 Matija Milošić
 
 
SREDNJA ŠKOLA
 
osvojeno
mjesto
škola bodovi mentor
1. V. gimnazija, Zagreb 92.25 Darko Petrinjak
2. Srednja škola Krapina 88.50 Slavko Milaković
3. Gimnazija Karlovac 86.50 Tomislav Šegina
4. III. gimnazija, Zagreb 84 Stjepan Pavek
5. Gimnazija Antuna Gustava Matoša, Samobor 59.75 Petar Smontara
 
 
Pobjednike je proglasio biskup Ivan Šaško, koji je svim učenicima i njihovim mentorima dodijelio prigodne darove – jer, naravno, sve natjecatelje smatramo i pobjednicima. Darove je osigurao domaćin natjecanja – Nadbiskupski duhovni stol Zagrebačke nadbiskupije.

Za drugo i treće osvojeno mjesto dodijeljen je Atlas biblijske povijesti, a prva su mjesta svojim školama odnijela vrijedne i lijepe ikone koje, u skladu s temom natjecanja, prikazuju svetu obitelj.


           
Svim natjecateljima i mentorima čestitamo na odličnim rezultatima te na pokazanom sportskom i natjecateljskom duhu, a svojom molitvenom i navijačkom podrškom pratimo OŠ Antuna Augustinčića iz Zaprešića i V. gimnaziju iz Zagreba na državnom natjecanju!


Ured za vjeronauk u školi/Foto: NPI
 
 
 
 
Ispišite stranicu: