HR

Aktualnosti

Objavljeno: 18.03.2016.

Održana filmska tribina kršćanske tematike



Tribine filmova kršćanske tematike u organizaciji Nadbiskupijskog pastoralnog instituta 18. ožujka "ugostile" su još jedan "biser" sedme umjetnosti na temu milosrđa u filmu. Riječ je o belgijskoj egzistencijalno-socijalnoj drami "Dva dana, jedna noć" Jean-Pierra i Luca Dardenna iz 2014. godine.
           
U središtu priče nalazi se Sandra koja se nakon odbolovane depresije želi vratiti na posao u tvornicu solarnih panela, no o njezinoj sudbini imaju odlučiti njenih 16 kolega koji biraju između nje ili 1000 eura godišnjeg bonusa.

Ova mlada žena tako započinje svoju unutarnju i vanjsku bitku, jer kroz dva dana i jednu noć (subotu i nedjelju) mora uvjeriti svoje kolege da u ponedjeljak ujutro glasaju za nju, no isto tako vodi borbu s novim naletom depresije i gubitkom samopouzdanja.

Sandra, koju u ovom filmu besprijekorno tumači Marion Cotillard, kroz moralne odluke  koje donosi, izniman je filmski primjer zadivljujuće ljudske topline i ženske snage, koja vraća nadu u ljudsku dobrotu u ovom divljem kapitalističkom svijetu gdje se neprestano krše radnička prava, te gdje postaje važnije imati negoli biti.
           
Nakon odgledanog filma i dugog pljeska koji se prolomio dvoranom Vijenac na Kaptolu 29, uslijedila je aktivna rasprava o dojmovima iz filma koju su moderirali Tomislav Čegir i Irena Sever Globan. (NPI)
Ispišite stranicu: