HR

Aktualnosti

Objavljeno: 18.11.2023.

Održana Akademija "Srce i riječ za Vukovar"



Uoči Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, koji se obilježava 18. studenoga, Nadbiskupsko bogoslovno sjemenište u Zagrebu, u organizaciji bogoslova pete godine, već tradicionalno održava svečanu akademiju pod nazivom “Srce i riječ za Vukovar”.

Ove godine akademija je održana u petak 17. listopada u dvorani "Vijenac". Uz poglavare i bogoslove, na akademiji su sudjelovali časne sestre i drugi gosti koji su se odazvali pozivu bogoslova.



Na početku programa otpjevana je himna, a potom je voditelj programa, bogoslov pete godine Kristijan Kolonić pozdravio sve nazočne, posebno ističući gosta koji je održao svjedočanstvo – gospodina Željka Zadru, bratića poginulog heroja Domovinskog rata Blage Zadre. Zatim se svima obratio rektor preč. Željko Faltak, koji se pridružio pozdravima te istaknuo važnost sjećanja na sve koji su dali život za slobodu Domovine i grada Vukovara. Program je, nakon rektorovog pozdrava, započeo prigodnom pričom Siniše Glavaševića, koju je pročitao bogoslov Franjo Pištelek.



Nakon pročitanog odlomka, uslijedilo je svjedočanstvo gospodina Željka Zadre. Gospodin Zadro je tijekom svog svjedočanstva naglasio činjenice Velikosrpske agresije, čiji plan seže još iz 14. stoljeća. Također, opisao je svoj prvi susret s okupatorima i trenutak kada je postao svjestan težine situacije. Istaknuo je kako je Blago, proučavajući povijest, predvidio ove događaje te se pripremao za obranu Domovine i grada Vukovara. Gospodin Zadro je više puta istaknuo da je Vukovar, unatoč očekivanjima, ostao stajati tri mjeseca, pruživši priliku Hrvatskoj vojsci da se organizira i krene u oslobađanje teritorija. Na kraju je naglasio kako narod bez Krista ne može opstati te kako počinje činiti zvjerstva kako bi otimao ono što nije njegovo. Zaključio je svoje svjedočanstvo riječima da samo uz Krista čovjek može opstati i živjeti u miru. Na kraju svjedočanstva, bogoslov Ivan Martić uručio je prigodni dar – sliku vitraja Blažene Djevice Marije iz Bogoslovne kapele.



Program u dvorani zaključen je prigodnom pjesmom koju je izveo zbor bogoslova. Drugi dio programa, odnosno molitveni dio, održan je u dvorištu Bogoslovije, a molitvu je predvodio duhovnik vlč. Anto Pavlović. Na kraju molitve prisutni su upalili svijeće za sve stradale u obrani grada Vukovara i u Domovinskom ratu. Program akademije zaključen je u prostorijama Bogoslovije prigodnim domjenkom.

 
FOTO: Krunoslav Lukšić
TEKST: Antonio Kljajić
Ispišite stranicu: