HR

Aktualnosti

Objavljeno: 16.03.2024.

Održan susret župnih medijskih suradnika u Zagrebačkoj nadbiskupiji

U prostorima Nadbiskupijskog pastoralnog instituta u Zagrebu u subotu 16. ožujka 2024. godine održan je susret župnih medijskih suradnika Zagrebačke nadbiskupije.

Na početku susreta više od 80 okupljenih župnih medijskih suradnika pozdravio je pomoćni biskup mons. Mijo Gorski kazavši kako organiziranjem ovog susreta Tiskovni ured "provodi u djelo odredbe Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije", istaknuvši izgradnju kritičkog stava prema medijima, prisutnost vlastitim medijskim sredstvima te edukativnu zadaću ureda.

Zahvalio je i medijskim suradnicima na trudu koji ulažu u pisanje i izvještavanje o župnim događajima. "Vaš rad je dragocjen jer nije objavljen samo na stranicama Zagrebačke nadbiskupije, već se vijest prenosi i dalje, u svijet. Svojim informacijama i izvješćima kreirate javno mnijenje unutar Crkve." Biskup je dodao kako vjeruje i da su svjesni odgovornosti "da utječete i na one koji o Crkvi kritički razmišljaju."

Osvrćući se na Papinu poruku za 58. Svjetski dan sredstava društvenih komunikacija, biskup Gorski naglasio je kako nas Papa poziva da uvijek počinjemo od srca dodavši kako je čovjek važniji od tehnologije.

Pozdrav je uputio i pročelnik Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije preč. mr. sc. Tomislav Hačko. Istaknuo je važnost suradnje i zahvalnost župnim medijskim suradnicima, koji svojim znanjem i talentima ne samo da pomažu Tiskovnom uredu, već šire "dobre i radosne vijesti i diljem naše Nadbiskupije, ali i cijele Crkve."

"Da bismo što bolje i kvalitetnije odgovorili na izazove s kojima se svaki dan susrećemo i u svijetu i u Crkvi, nakon dužeg vremena napokon se našla prilika za još jedan susret s vama kako bismo vam rekli hvala, ali i kako bi mogli podijeliti nova znanja i iskustva", dodao je preč. Hačko.

Zahvalio je i Grafici Markulin na prigodnim materijalima koji su podijeljeni medijskim suradnicima.

O ulozi Tiskovnog ureda i župnih medijskih suradnika u životu Crkve zagrebačke prema Izjavama i odlukama Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije progovorila je Maja Božić, djelatnica Tiskovnog ureda, a ranije i djelatnica Tajništva Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije.

Naglasak na važnost zaštite osoba, osobnih podataka te na zaštitu autorskih prava u svom je izlaganju stavila dr. sc. Danijela Rupčić, djelatnica pravne službe Nadbiskupskog duhovnog stola.

Nakon kratke pauze službu župnih medijskih suradnika okupljenima su predstavile voditeljica Tiskovnog ureda Ivana Bosiljevac te djelatnica Manda Hadrović.

Izlaganja su bila povod i za postavljanje zanimljivih pitanja te raspravu o problematiziranim temama, a ovim je događajem ponovno oživljena praksa susretanja župnih medijskih suradnika.

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije
Ispišite stranicu: