HR

Aktualnosti

Objavljeno: 08.11.2016.

Održan susret odgojitelja sa župnicima sjemeništaraca



U prostorijama Međubiskupijskoga sjemeništa u Zagrebu na Šalati, u ponedjeljak, 7. studenoga 2016. godine, održao se prema planu i programu rada Sjemeništa susret odgojitelja sa župnicima sjemeništaraca.

Susret je započeo u 10 sati molitvom i pozdravom rektora sjemeništa, preč. Matije Pavlakovića koji je iznio i dnevni red susreta. Na samom početku pozdravio je okupljenih 23 župnika sa područja Zagrebačke crkvene pokrajine i Đakovačko-osječke nadbiskupije koja ima 5 sjemeništaraca u odgojno-obrazovnoj formaciji u Zagrebu.

Predstavio je novi odgojiteljski tim koji je od ove školske i vjeronaučne godine započeo rad u sjemeništu te naglasio ciljeve rada sjemeništa u ovoj novoj školskoj godini koji će se ostvarivati u trostrukom smjeru: promocija sjemeništa, odnos sa Nadbiskupskom klasičnom gimnazijom i život u sjemeništu.

Također je predstavio broj sjemeništaraca po nad/biskupijama (54) i godinama obrazovanja te iznio različite izazove s kojima se odgojitelji u sjemeništu u odgojno-obrazovnom procesu susreću, kao i očekivanja koja odgojitelji imaju od župnika sjemeništaraca za vrijeme ljetnih praznika kada su sjemeništarcima u svojim obiteljima.

Također, potaknuo je župnike na tješnju povezanost sa roditeljima sjemeništaraca. Nakon uvodnog slova prečasnog Rektora, uslijedio je izvještaj o duhovnom životu u sjemeništu kojega je iznio duhovnik sjemeništa vlč. mr. Ivan Grbešić, svećenik Sisačke biskupije.

Pozdravivši okupljene župnike i čestitajući im što unutar svojih zajednica imaju sjemeništarca potakao ih je na molitvu za nova duhovna zvanja. Naglasio je kako je duhovni život u sjemeništu konstruiran na godišnjem, mjesečnom, tjednom i svagdanjem planu.

Od godišnjih duhovnih vježbi, mjesečnih duhovnih obnova, vikenda u sjemeništu kojima se promovira život sjemenišne zajednice do svakodnevnih molitvenih točaka kojima se izgrađuje duhovni život dječaka u sjemeništu te posebnog karitativnog elementa kojim je sjemenište posebno ponosno, a odnosi se na rad sjemeništaraca u Jukićevoj ulici kod sestara Misionarki ljubavi Majke Terezije.

Nakon izlaganja duhovnika uslijedio je nagovor vlč. mr. Jakova Rađe, novog povjerenika za promicanje kršćanskih poziva i pastorala duhovnih zvanja u Zagrebačkoj nadbiskupiji, koji je progovorio na temu „Duhovno praćenje kandidata za svećeništvo“, naglašavajući kako su župnici prvi pozvani biti duhovnici svojim sjemeništarcima.



Također je dotaknuta tema koja je zapravo svrha duhovnika u današnjem životu Crkve te tko nije duhovnik. Progovorio je svećenicima i kako pronaći duhovnika i kakav odnos duhovnik treba imati sa osobom koju duhovno prati.

Nakon kratke pauze uslijedio je izvještaj razrednih odgojitelja vlč. Gorana Bužaka, prefekta I. i II. godine te vlč. Josipa Đurina, prefekta III. i IV. godine o sjemeništarcima dajući naglasak na intelektualnom i moralnom razvoju dječaka koji su im povjereni te problemima s kojima se susreću u procesu odgajanja sjemeništaraca.

Prije Molitve Srednjega časa u sjemenišnoj kapeli, uslijedila je i plodonosna rasprava te zajedničko promišljanje o unaprjeđivanju odnosa župnici sjemeništaraca-odgojitelji u sjemeništu. Dogovoreno je da se izraditi i upitnik za svećenike koji će biti vezan uz pitanje koja su očekivanja župnika sjemništaraca od i prema sjemeništu te su župnici pristali da svaki mjesec barem jedan župnik sjemeništaraca dođe u sjemenište imati sv. misu i posvjedočiti o svome duhovnom pozivu.

Susret je završio zajedničkim objedom sudionika i susretom sa sjemeništarcima.
Ispišite stranicu: