HR

Aktualnosti

Objavljeno: 26.02.2018.

Održan stručni skup za vjeroučitelje



U organizaciji Ureda Zagrebačke nadbiskupije za vjeronauk u školi i Agencije za odgoj i obrazovanje treći i posljednji ovogodišnji stručni skup za vjeroučitelje osnovnih i srednjih škola Zagrebačke nadbiskupije, Sisačke i Bjelovarsko-križevačke biskupije s temom Uloga jezika i komunikacije u prenošenju vjeronaučnih sadržaja održan je u prostorijama Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta u Zagrebu 24. veljače 2018. s početkom u 9 sati. Stručnom skupu nazočilo je oko 130 vjeroučitelja.

U ime Ureda za vjeronauk okupljene vjeroučitelje pozdravila je Ivanka Petrović, savjetnica, koja je predvodila i uvodnu molitvu. U ime Agencije za odgoj i obrazovanje okupljene je pozdravila i najavila stručni skup mr. sc. Gordana Barudžija, viša savjetnica. Poželjela je dobrodošlicu i prvoj predavačici prof. dr. sc. Zrinki Jelaska s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Profesorica je s vjeroučiteljima radila na osvješćivanju jezika i značenja riječi koje nosi, osobito kad je riječ o sinonimima i bliskoznačnicama. Kroz dva interaktivna i zanimljiva predavanja (Jezik i poučavanje – važnost i izazovi te Teškoće u razumijevanju vjeronaučnih sadržaja – primjer biblijskoga teksta) bilo je zanimljivih aktivnosti poput pjevanja i rada na biblijskim tekstovima, a vjeroučitelji su kao izvorni govornici hrvatskoga jezika osvješćivali slojeve značenja svima nam poznatih riječi.



Prof. dr. sc. Ivan Šarčević s Franjevačke teologije u Sarajevu također je održao dva predavanja (pod naslovom Težak je to govor. O govoru kršćanskog poučavanja i Oslikavanje/otjelovljivanje riječi i Riječi. Umjetničko i religiozno u susretu). U predavanjima je s vjeroučiteljima promislio o slici Boga i simbolici kojom obiluje religiozni govor.

Kroz biblijske slike i metafore pojasnio je govor koji koristi religija kroz simbole, metafore i priče koje govore o velikim istinama vjere (poput Božjega kraljevstva), koje inače ljudskome umu ostaju neprispodobive, a preko konkretnih primjera umjetničkih djela pokazao je načine uvijek svježeg prenošenja vjere.

Nakon predavanja uslijedila su redovita pitanja i obavijesti iz Ureda za vjeronauk i Agencije za odgoj i obrazovanje te je susret zaključen zajedničkom molitvom.
,
Ured za vjeronauk u školi Zagrebačke nadbiskupije
 
Ispišite stranicu: