HR

Aktualnosti

Objavljeno: 11.03.2024.

Održan prigodni program ususret svetkovini sv. Josipa i Danu očeva na Savici

U nedjelju 10. ožujka, u Župi blaženog Alojzija Stepinca na Trnjanskoj Savici, u sklopu proslave 25. obljetnice postojanja Župe, održao se prigodni program ususret Danu očeva. Nakon prve jutarnje mise preč. dr. sc. Vlado Mikšić, povjesničar i predstojnik Ureda za kulturna dobra Zagrebačke nadbiskupije, predstavio je Stepinčevo promicanje štovanja sv. Josipa. Preč. Mikšić govorio je o posebnom štovanju sv. Josipa u Hrvatskoj još od vremena Austro-Ugarske Monarhije i procesu izbora sv. Josipa za zaštitnika Hrvatske, o Stepinčevoj želji da se u Zagrebu izgradi nacionalno svetište u kontekstu osnivanja novih župa na širem gradskom području, a s posebnim naglaskom na osnivanje Župe sv. Josipa na radničkoj Trešnjevki te o konačnoj izgradnji nacionalnog svetišta u Karlovcu za vrijeme mons. Marijana Radanovića.

Nakon toga, župljanin Ivan Radoš svjedočio je o svom iskustvu očinstva te o izazovima koje ono nosi u današnje vrijeme. Radoš je istaknuo što za njega znači očinstvo te što je kod odgoja i roditeljstva važno. Ivan Radoš je otac petero djece i petero dječice na nebu. Izdvojio je neke ključne savjete za uspješno roditeljstvo uz sasvim izravno svjedočanstvo pa je rekao da otac mora biti iskren s djecom i da djeca mogu podnijeti puno više izazova nego što mi mislimo. Između ostaloga, rekao je kako ne bismo trebali tražiti od njih da učine nešto ako se i sami toga ne držimo jer djeca traže autentičnost kod roditelja. Bog mu je progovorio preko malene kćeri koja je ponovila psovku za njim i tad je postao svjestan sebe i koju odgovornost nosi pred tim djetetom. Bog ga je te slabosti oslobodio.

Roditelj treba izdvojiti vrijeme za svoje dijete, maknuti mobitel i ne javljati se dok provodi vrijeme s njima. „Ja sam gospodar mobitelu, a ne on meni“, rekao je Ivan, „i to djeca trebaju vidjeti.“ Nadalje, potvrdio je kako bi svaki otac trebao djecu upućivati na Boga jer im je On najvažniji Otac te im prenijeti vjeru da su oni djeca Božja. Kako bismo to ostvarili, treba raditi na sebi i ulagati u svakodnevnu molitvu, osobito molitvu krunice,“ tvrdi Ivan te zaključuje: „Vjera je kao sport, svaki dan moram vježbati, inače padam i kao otac, i kao suprug i kao kršćanin.“

Uz ovakvo međusobno osnaživanje u roditeljskom i očinskom izazovu župljani su ovog desetog u mjesecu obilježili Dan očeva i Svetog Josipa, ali i na neki način naučili nešto novo o blaženom Alojziju, koji je njihov zagovornik na nebu i zaštitnik Župe. Velika je to proslava za Župu koja djeluje na Trnjanskoj Savici već duže od dva desetljeća. Program je simbolično započeo na samo Stepinčevo 10. veljače 2024. godine, a prvi događaj kojim je obilježen ovaj veliki srebrni jubilej bilo je predstavljanje Benigarove knjige o Stepincu 11. veljače ove godine. Književnu večer organizirali su župljani u suradnji s članovima Udruge "Stepinčeva Savica".

Svakog desetog u mjesecu Župa će prigodnim programom obilježiti svojih 25 godina postojanja.

Mateja Matanić,
župna medijska suradnica
Ispišite stranicu: