HR

Aktualnosti

Objavljeno: 17.12.2023.

Održan jubilarni koncert „Advent na Šalati“

Jubilarni 20. koncert učenika i profesora Nadbiskupske klasične gimnazije s pravom javnosti u Zagrebu održan je u petak 15. prosinca u župnoj crkvi sv. Nikole biskupa u zagrebačkom naselju Stenjevec. Koncert je prvi puta održan 2003. u crkvi sv. Franje Asiškog na Kaptolu, gdje je održavan i naredne četiri godine, a od 2008. nosi naziv „Advent na Šalati“.


U sjemenišnoj crkvi Prevetog Srca Isusova na Šalati koncert je održavan od 2008. do 2019. godine. Crkva je 2020. oštećena u potresu stoga je zbog potresa i pandemije koncert 2020. snimljen i objavljen na internetu. U dvadesetogodišnjem nizu jedino 2021. koncert u glazbenom obliku nije održan nego su učenici snimili prigodnu emisiju „Božić u NKG-u“. Održavanje koncerta nastavljeno je 2022. kada je održan u župnoj crkvi Bezgrešnog Srca Marijina na Jordanovcu. Za dugu tradiciju održavanja koncerata zaslužna je profesorica glazbene kulture i voditeljica zbora prof. Ankica Juričić.



Od samog početka „Advent na Šalati“ zamišljen je kao dobrotvorni koncert na kojemu učenici prodaju božićne ukrase koje sami izrađuju, a novčani prilozi su namijenjeni u karitativne i misijske svrhe te za potrebe učenika NKG-a slabijeg imovinskog stanja. Ovogodišnji prilozi namijenjeni su Zakladi „Anamarija Carević“, koja nosi ime po učenici NKG-a stradaloj u zagrebačkom potresu 22. ožujka 2020., a aktivno se zalaže za obnovu Bazilike Srca Isusova i izgradnju pastoralnog centra "Anamarija Carević".



Ovogodišnjem koncertu je uz učenike, roditelje, djelatnike i prijatelje NKG-a te župljane župe domaćina, kao izaslanik zagrebačkog nadbiskupa Dražena Kutleše nazočio povjerenik za katoličke škole i predškolske ustanove na području Zagrebačke nadbiskupije Tomislav Buntak.



Koncert je započeo gregorijanskim napjevom „Rorate coeli“ kojeg je na latinskom jeziku otpjevao vlč. Kristijan Tušek, župnik domaćin i nekadašnji učenik NKG-a, uz pratnju Mješovitog zbora NKG-a. Pozdrav svima nazočnima uputili su ravnateljica škole Ljuba Duvnjak i vlč. Tušek, koji je zajedno s maturanticom Anom Šprajc vodio program koncerta.



Na koncertu je izvedeno petnaest adventskih, sakralnih i klasičnih instrumentalnih skladbi, a uz Mješoviti zbor i instrumentalni sastav NKG-a te zbor profesorica NKG-a „Didaskaloi“, nastupili su Zbor mladih Župe sv. Nikole biskupa u Stenjevcu te pojedini sadašnji i bivši učenici NKG-a, odnosno njihove obitelji: obitelj Jaroš, prof. Mario Perestegi, Ivan Karol Villa, Valentina Đuka, Krešimir Klepo i Dubravko Ćepulić Polgar. „Pismo Isusu“ koje je Anamarija Carević napisala nekoliko mjeseci prije smrti pročitao je njezin školski i razredni kolega, a sada bogoslov Đakovačko-osječke nadbiskupije Matej Mlinarić, iznijevši pritom svjedočanstvo o utjecaju Anamarijinog života i primjera na njegovu odluku krenuti putem svećeništva. Riječi zahvale u ime Zaklade „Anamarija Carević" na kraju koncerta uputio je p. Bojan Bijelić, SJ.


 
Verica Kraš Villa
Foto: Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije
Ispišite stranicu: