HR

Aktualnosti

Objavljeno: 31.10.2023.

Održan Festum u Župi sv. Petra apostola u Zaprešiću

U predvečerje svetkovne Svih svetih, 31. listopada  u Župi sv. Petra apostola u Zaprešiću održan je prvi Festum. Pod geslom „Moja osveta je oprost!ˮ ovogodišnji je Festum bio nadahnut životom hrvatskoga blaženika Miroslava Bulešića. Festum je stoga započeo izlaganjem blaženikovih moći u crkvi sv. Ivana Krstitelja te prilikom za njihovo čašćenje i molitvom krunice, a nastavio se večernjim misnim slavljem koje je predslavio i na kojem je propovijedao vlč. Josip Mašina, župnik Župe sv. Kancijana u Lanišću.



Nakon misnoga slavlja izveden je recital utemeljen na poemi „Vitez Božjiˮ autora Antuna Milovana. Župljani Župe sv. Kancijana u zajedništvu sa svojim župnikom okupljenim su vjernicima tako predstavili život te mučeničku smrt bl. Miroslava Bulešića. Predstavili su i svoju Župu iz Lanišća, mjesta u kojem je blaženik 24. kolovoza 1947. podnio mučeničku smrt.

Vlč. Mašina nakraju je potaknuo na molitvu i utjecanje blaženiku, posebice kako bismo se usavršili u praštanju.



Festum se nakon recitala nastavio i tradicionalnim cjelonoćnim klanjanjem uz animiranje živih vjerničkih krugova koje je započelo izlaganjem Presvetog Oltarskog Sakramenta. Klanjanje su pjesmom popratili zborovi mladih Zagrebačke nadbiskupije, a tijekom klanjanja bila je mogućnost za sakrament pomirenja. Riječima iz blaženikova duhovnoga dnevnika koje su se mogle čuti, narodu se Božjem nastojalo približiti život bl. Miroslava Bulešića.

Prilika za osobnu pobožnost nastavila se tijekom cijele noći sve do jutarnje svete mise, kojom je svečano proslavljena svetkovina Svih svetih te završio ovogodišnji Festum.
 
Ana Žagmešter
 
Ispišite stranicu: