HR

Aktualnosti

Objavljeno: 17.03.2024.

Održan 73. Planinarski križni put u organizaciji udruge Ekosspiritus

73. Planinarski križni put u organizaciji udruge Ekosspiritus održan je 16. i 17. ožujka pod geslom „Nauči nas moliti“ (Lk 11,1). Geslo je odabrano prema uputi pape Franje koji je izrazio želju da pripremna godina za Jubilej 2025. bude usmjerena velikoj „simfoniji“ molitve i odredio baš spomenutu rečenicu kao dobru vodilju za pobožnosti u ovom vremenu.

Ovogodišnja trasa povezala je dvije države, dvije župe i dva križna puta. To je bio ujedno i 17. korizmeni križni put kroz Župu Tuhelj. Hodočasnici su na put krenuli iz svetišta Svete Gore u Sloveniji preko Kumrovca i župe Tuhelj stigli u Zagorska Sela i istoimenu župu.

Tri autobusa sudionika okupili su se u subotu kod marijanskog svetišta Svete Gore gdje ih je dočekao župnik vlč. Damjan Kejzar koji je okupljene pozdravio i blagoslovio.

Uz rijeku Sutlu imali su tradicionalnu postaju šutnje, a na putu su se zaustavili i kod spomenika Lijepoj našoj u Zelenjaku. Zatim su nastavili put prema crkvi Majke Božje Snježne u Risvici odakle su nastavili svoj put prema kapeli sv. Roka u Kumrovcu. Misno slavlje u kapeli sv. Roka predvodio je župnik domaćin vlč. Božo Belinić koji je ohrabrio sve sudionike u njihovom nastojanju da budu dobri ljudi i dobri vjernici.

Nedjelja je započela razgovorom o sv. Patriku koji se obilježava 17. ožujka, a za udrugu je važan jer njegovo ime nosi njihovo planinarsko društvo. Do kraja hoda i župne crkve sv. Katarine stigli su u popodnevnim satima, gdje je misu predvodio župnik domaćin vlč. Majk Rušec.


Katarina Pučar

 
Ispišite stranicu: