HR

Aktualnosti

Objavljeno: 09.10.2023.

Održan 72. Planinarski križni put



Planinarska bratovština sv. Bernarda iz Samobora, u zajedništvu sa Svetištem hrvatskih mučenika u Udbini te pod pokroviteljstvom Ureda za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije, proteklog vikenda organizirala je 72. Planinarski križni put (PKP) u subotu 7. i nedjelju 8. listopada. Dvodnevni molitveni hod za križem prošao je krbavskim krajem, koji je u srednjem vijeku bio jedan od žarišta hrvatske srednjovjekovne kulture, napose glagoljske, i to povodom obilježavanja 530 godina od Krbavske bitke.



Pod motom „Zdravo križu, nado jedina!“ (sv. Edith Stein) oko 350 hodočasnika, ponajviše mladih, okupilo se u subotu 7. listopada u ranim jutarnjim satima u župnoj crkvi sv. Jurja mučenika u Podlapači. Nakon toplih riječi dobrodošlice domaćeg župnika vlč. Josipa Šimatovića započela je molitva križnog puta. Razmatrane su meditacije križnog puta don Ivana Bodrožića, koje kroz molitvu ujedno vode i kroz 14 stoljeća kršćanstva našeg naroda.



Prvoga dana put je išao kroz Breštane, Marinkoviće i Rebiće, mala naselja sa svega nekoliko kuća te preko prostranih pašnjaka do Udbine. Nakon smještaja u školu i pastoralni centar u kojima se noćilo i večere koju je pripremila vojska, večernji program nastavljen je u Svetištu hrvatskih mučenika. U liturgijsko slavlje hodočasnike je uveo župnik iz Ruda vlč. Darko Banfić, a predvodio ga je župnik domaćin vlč. Josip Šimatović. U propovijedi je pozvao mlade da poput Marije budu aktivni i zauzeti vjernici te da bez straha surađuju s Bogom na svom životnom putu. Nakon mise uslijedilo je cjelonoćno klanjanje pred Presvetim.



U nedjelju ujutro mladi su sudjelovali na katehezi kroz koju im je vlč. Šimatović približio bogatu duhovnu i kulturnu povijest ovoga kraja, brojna stradavanja kroz koja je prošlo ovdašnje stanovništvo te povijest nastanka i simboliku ovoga Svetišta, u koje je utkana sva povijest našega naroda.

Zatim je nastavljen hod za križem kroz Visuć i Mutilić, da bi se kasno poslijepodne opet okupili u Svetištu na završnom euharistijskom slavlju koje je predvodio svećenik salezijanac don Josip Tafra. U propovijedi je posebno potaknuo hodočasnike da otkriju sve ono što nam je u životu darovano, ali i da te darove i plodove moramo dijeliti s drugima, jer Bog je ljubav, a ljubav je u punini darivanje i davanje samog sebe. Stvoreni smo na sliku Božju i možemo postati u punini nalik njemu samo ako sami sebe darujemo.



Na kraju mise svaki sudionik dobio je repliku krbavskog križa – križa kojeg su nosili krbavski biskupi.

Lovorka Grbac
Ispišite stranicu: