HR

Aktualnosti

Objavljeno: 14.03.2016.

Održan 57. Planinarski križni put



Pedesetsedmi Planinarski križni put u organizaciji Planinarske bratovštine sv. Bernarda te pod pokroviteljstvom Ureda za mlade Zagrebačke nadbiskupije, održao se u subotu i nedjelju 12. i 13. ožujka na trasi Orehovica – Lobor – Marija Bistrica, uz veliku pomoć tamošnjih svećenika i vjernika.

Pobožnost je započela u subotu ujutro u župnoj crkvi sv. Leopolda Mandića u Orehovici, gdje je mlade dočekao župnik Ivica Šestak sa svojim vjernicima. 

Nakon uvodnih riječi izmoljena je prva postaja križnog puta te je započeo dvodnevni hod. Okupljeni oko gesla „Milosrđe mu je ime“, mladi vjernici posebno su razmatrali neiscrpnu dubinu Božanskoga milosrđa i otkrivali ga u svom životu. Tijekom prvog dana prošli su mjestima Meštrovići, Bukovec, Mače, Kerenci, Markuš Breg te stigli u Lobor, gdje je mlade, zajedno sa svojim vjernicima, dočekao župnik Vladimir Drnetić.  

U tamošnjoj školi bilo je organizirano noćenje. Večernji program u župnoj crkvi sv. Ane započeo je svjedočanstvom Josipa Deglina o njegovom iskustvu Božanskoga milosrđa, kojega je osjetio u svom životu, unatoč svim poteškoćama kroz koje je prolazio u svojoj bolesti. Potom je slavljena sveta misa koju je predvodio vlč. Nikola Platužić. Nakon mise mladi su se zadržali u zajedničkim klanjanjem pred Presvetim koje je zatim trajalo cijelu noć.  

Nedjeljno jutro započelo je katehezom o Godini i djelima milosrđa, a igrokazom o sv. Leopoldu Mandiću obogatili su je mladi iz Lobora. Potom je put nastavljen preko Martinščine, Gornje i Donje Batine, Brlekova, Lipovca i Vinskog Vrha do Marije Bistrice.

Na ulazu u Hrvatsko nacionalno svetište Majke Božje Bistričke, hodočasnike je dočekao rektor Svetišta mons. Zlatko Koren. Svi zajedno ušli kroz Sveta vrata milosrđa, pokazujući tako spremnost na obraćenje i otvorenost srca Božanskom milosrđu, koju su posvjedočili i protekla dva dana kroz ispovijed, iskrenu molitvu i žrtvu.

Završno euharistijsko slavlje u 19 sati predvodio je pomoćni zagrebački biskup mons. Mijo Gorski. U svojoj propovijedi posebno je naglasio kako nas je Isus naučio razlikovati grijeh od grešnika te kako grijeh uvijek trebamo odbacivati, ali čovjeka nikada ne smijemo odbaciti.

Na kraju je mladima poručio: „Dopustite da vas dotakne Isus svojim riječima: 'Ni ja te ne osuđujem, ali nemoj više griješiti!'“


Lovorka Grbac
župna medijska suradnica Tiskovnog ureda
Ispišite stranicu: