HR

Aktualnosti

Objavljeno: 10.09.2023.

Obnova bračnih zavjeta u Župi Uzvišenja Svetog Križa

Šestog dana devetnice uoči proslave župnog blagdana, na inicijativu župnika preč. Vladimira Drnetića, u nedjelju 10. rujna 2023. u Župi Uzvišenja sv. Križa u Svetom Križu Začretju tijekom misnoga slavlja održana je obnova bračnih zavjeta. Odazvalo se pedeset i šest parova koji su slavili „okrugle“ godišnjice zajedničkog života.



Misno slavlje predslavio je župnik Župe Presvetog Trojstva u Krašiću vlč. Ivan Vučak koji je na početku slavlja pozdravio sve okupljene, na osobit način bračne parove koji su ponajprije došli na misu zajedno kao obitelj proslaviti Gospodina i njegovo djelo spasenja za nas te zahvaliti Gospodinu za velika djela koja im učini u njihovom međusobnom bračnom i obiteljskom životu upravo po sakramentu njihova braka.




U homiliji vlč. Vučak istaknuo je "kako smo po krštenju međusobno braća i sestre i svi smo jedno tijelo, Kristovo tijelo. Glava tog tijela je Isus Krist, ali i mi danas ovdje sabrani vjernici, okupljeni oko njega. Danas ovdje imamo ovo prekrasno raspelo, križ, o kojemu želimo razmišljati - što on znači za nas. Današnje evanđelje koje smo čuli govori o ljubavi. A upravo je ljubav ta koja nas je okupila u ovoj crkvi kako biste vi obnovili svoja bračna obećanja. Trudite se i nastojte dalje održavati i ispunjavati Božju zapovijed ljubavi, odnosno ljubiti Boga i sve svoje bližnje kao sebe same. Najbolja sredstva tog svjedočanstva su osobni primjer i ljubav koju možemo na razne načine iskazivati drugima. Dati obećanje drugom čovjeku nije teško. No, dati obećanje jedno drugom i Bogu, izreći obećanje pred zajednicom te ga i održati, pogotovo kad dođu životne poteškoće, nije lako. Nije lako, ali je moguće. U tom smislu kršćanska bratska ljubav upravo je darivanje sebe bračnom drugu i žrtvovanje sebe za dobro svoga bračnog druga i svoje obitelji."



Potom je vlč. Vučak slavljenike pozvao da ostanu vjerni Bogu jer je to najbolji način da sačuvaju ljubav i vjernost jedno drugom kako su i obećali pred oltarom na dan svoga vjenčanja. Pozvao je bračne parove jubilarce da se trude, bez obzira koliko su godina u braku, svaki dan jedno drugom malo više približiti i biti zahvalni što su se našli između milijuna ljudi i što su još uvijek zajedno.

Nakon homilije uslijedila je obnova bračnih obećanja za prisutne parove, koji su, držeći se za ruke, ponovno izrekli bračnu privolu, osvježili sjećanje na sklapanje braka i ponovno oživjeli zajedništvo i bračnu ljubav.

Na kraju misnog slavlja župnik Drnetić zahvalio je prije svega bračnim parovima koji su se odazvali pozivu te došli posvjedočiti iznova svoju bračnu ljubav i vjernost, ali biti ujedno i poticaj mladima da se ohrabre stupiti u brak i osnovati obitelj.
 
Susret je završio neformalnim druženjem u pastoralnom centru. Program devetnice nastavlja se u narednim danima prigodnim duhovnim sadržajima do proslave župnog blagdana Uzvišenja Svetog Križa u četvrtak.



Darko Fiket, župni medijski suradnik
 

Ispišite stranicu: