HR

Aktualnosti

Objavljeno: 20.03.2024.

Obilježen Dan očeva u Župi sv. Jeronima u Zagrebu

Obiteljska zajednica Župe svetog Jeronima već godinama promiče i potiče govor o važnoj ulozi očeva u obitelji. Jedan od načina je i proslava Dana očeva.
 
Ove godine organizirana je trodnevnu duhovnu obnovu pod nazivom "Kušnje i ljepote očinstva" uoči blagdana svetog Josipa i Dana očeva. Trodnevnicu je predvodio pater Ike Mandurić, SJ. U svojim nagovorima dotaknuo se izazova očeva u današnjem vremenu, govorio je o muževnosti muškarca i njegovoj duhovnosti. Izrekao je mnoge važne i upečatljive poruke, koje su dotaknule prisutne.

Prvi dan bilo je govora o neminovnosti žrtve i zabludama roditelja koji žele zaštititi dijete od života. Učiti dijete da se ne muči i da izbjegava žrtvu u suprotnosti je s Evanđeljem, istaknuo je pater Ike. Bog ne obećava “samo zabavu”, već put u kojem grlimo križ i nosimo ga znajući da je Bog s nama. Uloga muškarca je ne da bježi od borbe, već da se bori, pripremi djecu na borbe i žrtve, odnosno na realnost života. Govorio je i o iskušenjima i neminovnom suočavanju s njima.

Drugi dan bilo je govora o muškarcu kao vođi u društvu, obitelji, o potrebi muškog vodstva. Muškarac paralelno sa zauzimanjem za obitelj, treba voditi računa o društvu, državi, politici, u smislu da se tu treba izboriti za budućnost svoje djece, za društvo u kojem će njegova djeca rasti, osigurati uvjete za mogućnost dobrog razvoja. Muškarca je Bog stvorio da bude vitez, svećenik, prorok u obitelji i društvu. Uloga žene i muškarca je različita i oni su različiti. Svatko od njih dvoje ima svoju ulogu u svijetu i oboje imaju isto dostojanstvo i važnost. Na pitanje "Tko od njih dvoje, u slučaju da netko treba umrijeti za obitelj, treba umrijeti?" I muškarci i žene odgovaraju isto - muškarac. Danas se često brkaju uloge, time se zakidaju i muškarci i žene. Njihova različitost ne diskriminira nikoga, već ih međusobno usavršava. Da bi muškarac mogao biti vođa u obitelji i društvu, da bi imao potreban autoritet, muškarac prvo mora slušati autoritet Boga. Tek u poslušnosti Bogu, klečeći na koljenima, u slušanju Boga, muškarac se napaja onim što mu omogućava da onda on bude autoritet u obitelji i društvu. U svijetu se sve rjeđe promatra muškarca na ovaj način. Muškarci i žene trebaju tako otkrivati istinsku ljepotu različitosti između muškarca i žene. Muževnost i snaga koju je Bog dao muškarcu je njegova ljepota. Ne treba se negirati ta snaga. Ona je potrebna ženi, djetetu, društvu. Na takvog muškarca može se osloniti žena i obitelj.

Poruke su uistinu snažno odjeknule. Trodnevnici je prisustvovao velik broj župljana i vjernika koji su došli iz drugih župa. Na misama i klanjanju za glazbenu pratnju pobrinuli su se Tamara Perc, zbor mladih i zbor Gabrijel.

Nakon mise na sam blagdan sv. Josipa bio je upriličen online kviz o svetom Josipu. Očevi i djeca međusobno su se natjecali. Prva tri mjesta nagrađena su kvalitetnim knjigama o odgoju, darom izdavačke kuće Salesiana.

Cjelokupni događaj osmislili su i realizirali članovi Obiteljske zajednice uz podršku župnika vlč. Tomislava Petranovića.

Mirjana Novak
Ispišite stranicu: