HR

Aktualnosti

Objavljeno: 29.10.2023.

O. Jure Zečević sudjelovao na proslavi obljetnica Makedonske pravoslavne crkvene općine

U nedjelju 29. listopada 2023. Makedonska pravoslavna crkvena općina „Sveta Zlata Meglenska“ u Zagrebu proslavila je dan svoje nebeske zaštitnice obilježivši svečanom svetom liturgijom i nakon nje „trpezom ljubavi“ tri značajne obljetnice: 30 godina od svoga osnutka, 20 godina od potpisivanja Ugovora između Vlade Republike Hrvatske i Makedonske pravoslavne Crkve u Hrvatskoj, kao i 20 godina uspostave redovnog liturgijskog života vjernika Makedonske pravoslavne crkve u Zagrebu i cijeloj Republici Hrvatskoj.



Svečenu svetu liturgiju predvoio je parohijski svećenik protojerej-stavrofor o. Kirko Velinski sa suslaviteljima, a proslavi je u ime zagrebačkog nadbiskupa mons. Dražena Kutleše, nazočio o. Jure Zečević, OCD, tajnik Povjerenstva Zagrebačke nadbiskupije za ekumenizam i dijalog. Pri kraju liturgijskog slavlja prisutnim vjernicima su se obratili predslavitelj o. Kirko Velinski, predsjednik Crkvene uprave Neven Sukarovski i o. Jure Zečević.

Obraćajući se prisutnima o. Kirko Velinski je među ostalim rekao i sljedeće: „U ovoj prigodi pozdravljam izaslanika našega nadbiskupa zagrebačkog mons. Dražena Kutleše, o. Juru Zečevića, karmelićanina, tajnika Povjerenstva Zagrebačke nadbiskupije za ekumenizam i dijalog, profesora na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a smijem reći i našeg velikog i dragog prijatelja. Naš poglavar Arhiepiskop ohridski i makedonski gospodin Stefan poručio nam je kod polaganja kamena temeljca naše crkve u Zagrebu 2014. godine: ʼNemojte nikada zaboraviti Hrvate i Hrvatsku, koji su nam ustupili dio zemlje, koju je Gospodin njima daoʼ. Cijenimo to i zahvaljujemo Katoličkoj Crkvi u Hrvatskoj, koja nam je široko otvorila svoja vrata kada nam je bilo najpotrebnije, ustupajući nam na korištenje svoje sakralne objekte, bez ikakve naknade, kako bismo mogli zadovoljavati svoje duhovne potrebe i koja nam je i financijski pomogla da sagradimo ovu prvu našu makedonsku pravoslavnu crkvu Sv. Zlate Meglenske, na Knežiji u Zagrebu.“ O. Kirko je pozvao prisutne vjernike na zahvalnost „Hrvatima i Hrvatskoj, koji su nas primili i dali nam mogućnost da živimo i radimo“ kao i na očuvanje svojih makedonskih korijena: „ne zaboravimo da mi, što nas je životni put doveo u našu drugu domovinu, demokratsku i prijateljsku Republiku Hrvatsku, nećemo postati bolji građani Republike Hrvatske, ako zaboravimo tko smo i odakle smo, nego ako živimo u miru sa svima oko nas i njegujemo iskreno prijateljstvo i suradnju s drugim nacionalnostima i pripadnicima drugih crkava i vjerskih zajednica.“



Predsjednik Crkvene uprave (župnog vijeća) Neven Sukarovski zahvalio je u ime vjernika o. Kirku Velinskom koji je tijekom desetljeća brižno skrbio i za duhovni i crkveni život i za izgradnju crkve i popratnih prostora u Zagrebu, a obraćajući se o. Zečeviću osobito je zahvalio Katoličkoj Crkvi za iskazano razumijevanje i pomoć. Kao što je poznato vjernici Makedonske pravoslavne Crkve u Zagrebu su, sve do posvete svoje novosagrađene crkve u svibnju ove godine, za svoja redovita liturgijska slavlja koristili crkvu svetog Roka na Rokovu perivoju u Župi sv. Blaža, koju im je Zagrebačka nadbiskupija još 1995. godine bila ustupila na privremeno korištenje.



O. Jure Zečević je u povodu višestrukih obljetnica svim sudionicima svečanog slavlja prenio čestitke zagrebačkog nadbiskupa mons. Dražena Kutleše: „Poštovani i dragi oče Kirko, drage kršćanske sestre i braćo Crkvene općine „Sveta Zlata Meglenska“ u Zagrebu, cijenjeni vjernici Makedonske pravoslavne Crkve - Ohridske arhiepiskopije u Hrvatskoj, u ime zagrebačkog nadbiskupa mons. Dražena Kutleše i u svoje osobno ime srdačno vas pozdravljam i čestitam vam sva tri velika današnja jubileja, značajna za vašu crkvenu i nacionalnu zajednicu u Zagrebu i Hrvatskoj. Osobito se radujem što je cijelo to 30-godišnje razdoblje bilo obilježeno ozračjem prijateljstva i konstruktivne suradnje naših dviju crkava, Makedonske pravoslavne crkve i Katoličke Crkve u Hrvatskoj, te naših dvaju naroda, makedonskog i hrvatskog naroda. Cijenjenom i dragom prijatelju o. Kirku osobito zahvaljujem što je u ime svoje Crkve kroz sve to vrijeme redovito sudjelovao u molitvenim i svim drugim ekumenskim nastojanjima kršćanskih crkava u Zagrebu i Hrvatskoj. Prisutnost makedonske crkvene i kulturne tradicije, zahvaljujući vašoj crkvenoj i nacionalnoj zajednici, u Zagrebu i Hrvatskoj uistinu doživljavamo kao obogaćenje i dar. Stoga želimo i molimo da uz Božju pomoć uspješno i dalje njegujete i očuvate svoju baštinu. Svojom pomoću neka sve nas ovdje sabrane blagoslovi naš zajednički Nebeski Otac po svome Sinu Isusu Kristu u snazi Duha Svetoga“, rekao je o. Zečević.



Na kraju bogoslužja u crkvi Svete Zlate Meglenske predvoditelj liturgije i suslavitelji, zajedno s kumovima slavlja, prelomili su „slavski kolač“, a dodijeljena su i priznanja i zahvalnice onima koju su se na razne načine zauzimali u pomaganju Crkvenoj općini. Sudionici su se potom uputili u veliku dvoranu u sklopu popratnih prostora, u kojoj je bila pripremljena „trpeza ljubavi“ (stol ljubavi) za oko 120 osoba, kod koje su se sudionici proslave okrijepili i zadržali u kršćanskom sestrinskom i bratskom druženju i razgovoru.
 
o. Jure Zečević, OCD
Ispišite stranicu: