HR

Aktualnosti

Objavljeno: 19.02.2016.

Novi broj kršćanske obiteljske revije Kana


U novom broju kršćanske obiteljske revije Kana za mjesec veljaču Josip Grbac u središte pitanja sadašnjeg trenutka stavlja "Strah od Boga i Crkve". Polazeći od činjenice da se u raznim dijelovima Europe religija nastoji isključiti iz javnoga prostora, autor ne zaobilazi situaciju u Hrvatskoj te ističe "ideološke prepreke" koje se stavljaju pred novu vladu, polazeći od činjenice da se sam premijer i neki članovi vlade izjašnjavaju vjernicima.

Već sama ta činjenica jasno pokazuje zašto Hrvatska još uvijek čami na repu Europe. Valjda je jasno da se Crkva, tj. mnogi ljudi koji se osjećaju kršćanima, ne slaže s mnogim tezama na kojima je svoju ideologiju gradila dosadašnja vlast u sprezi s mnogim medijima i tzv. civilnim udrugama, ustvrđuje autor, te zaključuje kako "moramo poželjeti novoj hrvatskoj Vladi da ne posustane u svojim naporima kako bi sve snage usmjerila na boljitak Hrvatske, pogotovo u gospodarskom smislu riječi. Neka se ne dade omesti ideološkim floskulama", jer "ako su novoj vladi nakane iskrene, neopterećene prošlošću, usmjerene na sveopći boljitak hrvatskih građana, moći će uvijek računati na potporu kršćana i vjernika u ovoj zemlji, na Crkvu u Hrvatskoj".

U kolumni "Kanonizacija i 'čišćenje sjećanja'" Stjepan Baloban ukazuje na važnost članka u vatikanskom poluslužbenom dnevniku "L'Osservatore Romano" od 18. siječnja koji pojašnjava viđenje Svete Stolice o procesu na putu kanonizacije bl. kardinala Alojzija Stepinca. Posebno donosi pojašnjenje o radu Mješovite radne skupine, čiji mandat pod predsjedanjem Svete Stolice treba završiti u kratkom vremenu, a nije joj zadatak miješanje u proces kanonizacije, nego "pridonijeti čišćenju sjećanja, koje je potrebno za pomirenje Crkava i naroda".

Teološko razmišljanje "Milosrđe i pravednost u ogledalu ljubavi" potpisuje Tonči Matulić. Ističe da ako "milosrđe ima neku pozitivnu dimenziju, onda tu dimenziju treba dovesti u vezu s načelima pravednosti, jer se milosrđe drukčije ne može podvrgnuti kontroli i zahtjevima razuma". O "Milosrđu i obraćenju" temeljem Riječi Božje promišlja Darko Tepert.

O "Pedeset godina pokoncilske obnove" piše Bono Zvonimir Šagi. Političke (hrvatske) teme tekstom "Vlada bez 100 dana" potpisuje Tonči Tadić. Nastavljajući niz uz Sinodu biskupa, Milan Šimunović razmatra temu "Aktivno pomirenje sa samim sobom – u obitelji". Sugovornik Kane je regens studija Hrvatske dominikanske provincije fr. Srećko Koralija, a povod je nedavno održani međunarodni simpozij "Imaju li religije značenje za Europu?"

Tu je i tekst iz pera Marije Belošević u prigodi završetka Godine posvećenog života koji daje i sažeti osvrt na aktivnosti hrvatskoga redovništva. Putopis s Jave potpisuje Ivana Ćepulić, a Zvonko Madunić zapis s Boraja. U rubrici "Sakramenti" čitateljima "Sakrament krsta" tumači Ivan Karlić. Sugovornica Kane je i Ljiljana Matković-Vlašić, a povod obilježavanje njezinih 50 godina aktivnog vjerničkog rada u duhu Drugoga vatikanskog koncila.

Rafael Rimić upozorava na snažnu izloženost djece i obitelji medijima, Tatjana Kren pak piše o "Brzinama Zemljina gibanja", a Darko Gašparović promišlja "Na izvorima drevnoga i suvremenoga kršćanstva".
Kulturne rubrike predstavljaju dokumentarne filmove "Sveta Hrvatska" i "Dominikanci u Hrvatskoj – prvih 800 godina", te umjetnika Ivana Šiška. (IKA)
Ispišite stranicu: