HR

Aktualnosti

Objavljeno: 12.04.2022.

Novi broj časopisa Lađa: Nastava na daljinu



„Zahvaljujući modernoj tehnologiji uistinu nam se pružaju mnoge nove mogućnosti učenja i poučavanja. Nastava na daljinu nudi mnogobrojne prednosti, osobito omogućuje lakše učenje i studiranje u određenim okolnostima. Ipak, ne treba zaboraviti da uz promicanje svih potencijala koje nam pruža nastava na daljinu ne možemo zanemariti i neke njezine slabosti. Jedna od ključnih jest nedostatak kontakta uživo, nedostatak žive osobe i osobne komunikacije. Uporaba tehnologije u obrazovnome procesu ne smanjuje potrebu za učiteljima. Naprotiv, bez dobrih učitelja nema ni dobre uporabe tehnologije. Tehnologija može pomoći boljem učenju ako ju koristi dobar učitelj. U svakom slučaju, koliko god tehnologija može olakšati proces učenja, ona ni na koji način ne može zamijeniti ulogu učitelja.“ Tim riječima urednica časopisa Lađa prof. dr. sc. Ružica Razum uvodi u novi broj s temom Nastava na daljinu.

Teorijski je temu u istoimenom članku predstavila prof. dr. sc. Blaženka s. Valentina Mandarić, a iz prakse su svoja iskustva podijelili mnogi vjeroučitelji, osvjetljujući problematiku online nastave s više gledišta. Predstavljene su tako konkretne nastavne jedinice koje se mogu obraditi u virtualnom okruženju, a vjeroučiteljice Jelena Fujs i Katarina Pučar predstavile su projekte koje su ostvarile u korelaciji s kolegicama iz drugih predmeta (Hrvatski jezik, Matematika, Povijest). Vrijedne odgajateljice u vjeri Snježana Catela, Tamara Vrdoljak, Irena Greb, s. Monika Maslać i s. Ružica Nimac donose osobna iskustva i prijedloge za rad s najmanjima i njihovim roditeljima, a prof. Jasna Šego predstavila je teologa i poetu Antona Tamaruta kroz njegovu novu zbirku poezije Ja mu vjerujem. U rubrici Metodičke upute predlažu se neki novi digitalni alati za rad u nastavi, nude se ideje za pripremu nastave na daljinu, kao i konkretne kreativne radionice.

Ove i još mnoge druge priloge redovnih i povremenih suradnika Lađe možete pročitati u novome broju ovog časopisa za promicanje religioznog odgoja i vrjednota kršćanske kulture!

Ured za vjeronauk u školi
Ispišite stranicu: