HR

Aktualnosti

Objavljeno: 27.10.2018.

Nova radionica za liturgijske čitače na Trnjanskoj Savici



U subotu, 27. listopada 2018., održana je u župi blaženoga Alojzija Stepinac na Trnjanskoj Savici nova radionica za liturgijske čitače u koju su bili uključeni novi čitači, kao i oni koji su već prošli tečaj i radionice. Nakon zajedničkih uvodnih fonetskih vježbi disanja i razgibavanja govornih organa, podijeljeni su u dvije grupe i prolazili su zatim ponešto različit program.

Novi čitači učili su temelje o pripravi za čitanje - tehniku disanja, stav, bonton, slušali o govornim vrednotama, naglascima i pogreškama pri naglašavanju koje mijenjanju smisao svetopisamskog teksta, o značenjskim cjelinama. Potom su imali praktičnu provjeru sposobnosti za čitanje: svaki je kandidat pročitao jedan tekst, njegovo je čitanje snimljeno i potom evalvirano te ga se po potrebi upozorilo na nedostatke koje valja ukloniti.

Stari čitači ponovili su dio gradiva o valjanu prenošenju Božje riječi, posebno o naglasnim problemima, praktično provježbali čitanje na tekstovima, i ako je bilo pogrešaka u čitanju, to se komentiralo i ispravljalo. Na kraju su obje grupe zajedno učile elemente dramskoga izričaja i opuštanja. Valja pohvaliti  odaziv i starih i novih čitača na radionicu te zauzete stručnjakinje koje i ovim radionicama ustrajno i nesebično pomažu čitačima da Božju riječ na misnim slavljima pravilno i dostojno izgovaraju.

Marija Znika,
župna medijska suradnica
Ispišite stranicu: