HR

Aktualnosti

Objavljeno: 22.01.2016.

Nastavljen ekumenski molitveni hod



Ekumenski molitveni hod zagrebačkim crkvama u sklopu Molitvene osmine za jedinstvo kršćana u četvrtak 21. siječnja nastavljen je u baptističkoj crkvi u Zagrebu. Molitveni susret predvodio je tajnik Saveza baptističkih Crkava u RH Željko Mraz, a nagovor je održao starješina Baptističke Crkve Zagreb Momir Blažek.

"Vjerujem da smo svi ovdje večeras, s različitim povijestima i tradicijama i razlikama u našim vjerovanjima, zbog toga što želimo odgovoriti na Kristovu molitvu, koju je On molio 'Oče molim Te, da budu jednu'. Isto tako da svjedočimo na njegov poziv, da svjedočimo ljubav po kojoj bi drugi trebali prepoznati da smo mi Isusovi, da smo mi njegovi učenici", rekao je uvodno Blažek.

U duhu teme dana istaknuo je "da smo mi svećenički narod pozvan naviještati evanđelje", te je pročitao retke iz Prve Petrove poslanice (2,9). Pozvao je okupljene da stanu pred Božju riječ kao pojedinci te promisle kako mogu osobno odgovoriti na taj poziv.
"Gledajući taj tekst osobno si postavljam neka pitanja, a pozivam i vas da razmišljate možete li sebe prihvatiti kao dio naroda Božjega. Ako možete, možete li mene prihvatiti kao dio tog istog naroda? Svjesni smo da smo različiti. Mogu li ja prihvatiti kad postajem Kristov narod, da postajem dio s onima koji su različiti od mene, s kojima se možda ne slažem, ali s kojima me veže vjera u istoga Boga? Možemo li prihvatiti da je na nama propovijedati silna djela Božja, da to nije na nekome drugome, na onima koji imaju neku drugu poziciju?

Vjerujem da je tema, da smo mi ti koji trebamo naviještati evanđelje Kristovo snažan poziv, jer naša vjera u Krista nije nešto što poboljšava kvalitetu našega života poput neke dijete, prehrane. Vjera u Krista je razlika između života i smrti, i to je ono što smo mi svi pozvani naviještati. Vjerujem da na ovaj poziv moramo odgovoriti osobno, moramo dopustiti da kroz nas Kristovo evanđelje zaista zavlada tamo gdje jesmo: u našim obiteljima, u našim susjedstvima, na našim radnim mjestima", rekao je Blažek.

U nastavku nagovora je u duhu 145 psalma izrekao osobno iskustvo snage molitve, te zaključio "mogu posvjedočiti da moja vjera raste sa svjedočanstvom braće i sestara u ovoj zajednici u kojoj živim i djelujem, u Baptističkoj crkvi Zagreb, ali i mnogo šire. Doživio sam Božju ljubav iz drugih Crkava, doživio sam da oni mole za mene, za moje potrebe. Doživio sam da drugi kažu: mi možemo vidjeti da duh Božji djeluje kroz tebe".

Molitve su izrekli i predstavnici drugih kršćanskih zajednica. Uime Katoličke Crkve molitvenom susretu nazočio je predsjednik Povjerenstva za ekumenizam i dijalog Zagrebačke nadbiskupije mons. Zvonimir Sekelj sa članovima mons. Zlatkom Korenom i Marijom Znidarčić. Protojerej stavrofor Marko Nogić predstavljao je Srpsku pravoslavnu Crkvu, a pastor Jasmin Koso Protestantsku reformiranu crkvenu općinu Zagreb. Pjevanje su animirali mladi Baptističke Crkve. (IKA)
Ispišite stranicu: