HR

Aktualnosti

Objavljeno: 08.12.2023.

Nadbiskup Kutleša predvodio misno slavlje svetkovine Bezgrešnog začeća BDM

Zagrebački nadbiskup mons. Dražen Kutleša predvodio je svečano misno slavlje proslave svetkovine Bezgrešnog začeća BDM u petak, 8. prosinca u samostanskoj crkvi Bezgrešnog začeća BDM Hercegovačke franjevačke provincije u zagrebačkoj Dubravi. Na misnom slavlju koncelebrirali su gvardijan samostana fra Slaven Brekalo, profesor na KBF-u i samostanski vikar i ekonom fra Ante Bekavac i okupljeni franjevci i svećenici iz dekanata.



Nadbiskup Kutleša u homiliji je istaknuo da je Marija Majka živih te nadodao da "vjerovanje Crkve u Marijino bezgrešno začeće otkriva duboku teološku istinu, ukorijenjenu u samu srž kršćanske vjere, a to je da smo i mi po Mariji živi u Bogu. Marija je oslobođena od ljage istočnoga grijeha i za nas predstavlja novi početak i novu nadu za čovječanstvo” te da je Marija svojim "da" Bogu postala novom Evom, majkom života, majkom svih koji su ponovo rođenu u Kristu.



"U Mariji imamo majku koja nas potiče i pomaže nam da u Kristu živimo kao djeca svjetla, da se radujemo kao baštinici spasenja koje nam je stečeno krvlju Kristovom", rekao je Nadbiskup te nastavio da se po Mariji "ostvaruje blagoslov i našega izabranja. Bog je svakog od nas blagoslovio svakim blagoslovom duhovnim u nebesima u Kristu. Izabrao nas je prije postanka svijeta da budemo sveti i neporočni" jer po Mariji blagoslov "našeg izabranja u Kristu postaje stvarnost. Kroz njezinu posredničku ulogu milost Neba izlijeva se na nas omogućujući nam da živimo svoj poziv kao djeca Božja".



Nadbiskup Kutleša potaknuo je vjernike da budu s Marijom u obrani kulture života. "Kako ne opaziti duboku poruku koju današnja svetkovina odašilje u kontekstu dostojanstva i smisla ljudskoga života od njegova začeća pa sve do smrti. Crkva slavi taj trenutak Marijina začeća jer je u njega upisan DNK otkupljenih, ispravlja krivnju Evine neposlušnosti, poručuje nam da je život živ puno prije negoli ga možemo opipati rukama, da je vrijedan i kad prestane biti produktivan, da mi nismo gospodari života ni smrti, da imamo besmrtnu dušu koju trebamo spasiti", naglasio je Nadbiskup.



"Marija je svojim "da" Bogu postala uzorom potpune predanosti Božjoj volji. To njezino predavanje je potpuno i savršeno ostvarenje ljudske slobode, na što smo svi pozvani. Umjesto da život uzmemo u svoje ruke, predajmo ga u Marijine ruke. Znajmo se založiti za najveće pravo koje nam je zajamčeno Kristovom krvlju, a to je pravo na vječni život. Snagom Marijina zagovora, primjerom vlastitoga života suprotstavimo se suvremenoj kulturi smrti u pobačaju, eutanaziji, u zanemarivanju siromaha, svih oblika nasilja u ravnodušnosti ili lažnom sažaljenju prema starijima, bolesnima i nemoćnima”, rekao je mons. Kutleša te pozvao okupljene vjernike da u srcima nose duboko poštovanje i ljubav prema Mariji, nebeskoj Majci. "Neka nas ljubav njezina Bezgrešnog srca nadahnjuje da se odvažno borimo za svetost i dostojanstvo svakog ljudskog života, nasljedujući je u vjeri nadi i ljubavi", zaključio je Nadbiskup.



Na kraju misnog slavlja fra Slaven Brekalo zahvalio je nadbiskupu na dolasku, kao i svima koji su na bilo koji način obogatili misno slavlje. Osobitu zahvalu uputio je bogoslovskoj zajednici istaknuvši da oni nisu budućnost nego sadašnjost s kojom se treba ponositi. 



Misno slavlje animirao je Zbor mladih Susret.



Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije
Ispišite stranicu: