HR

Aktualnosti

Objavljeno: 19.09.2023.

Nadbiskup Kutleša posjetio Maticu hrvatsku

Zagrebački nadbiskup mons. Dražen Kutleša posjetio je u utorak 19. rujna Maticu hrvatsku, gdje se susreo s članovima Predsjedništva najstarije hrvatske kulturne ustanove na čelu s predsjednikom Mirom Gavranom.



Uz nadbiskupa mons. Kutlešu susretu su prisustvovali rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta Željko Tanjić, ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu Tomislav Markić i direktor Kršćanske sadašnjosti Stjepan Brebrić. Uz predsjednika Matice hrvatske bili su potpredsjednica akademkinja Dubravka Oraić Tolić, potpredsjednik Mario Jareb, gospodarski tajnik Ivica Nuić i književni tajnik Božidar Petrač.



Prilikom susreta predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran upoznao je Nadbiskupa i suradnike s Matičinim aktivnostima proteklih mjeseci, od osnivanja novih ogranaka do pokretanja tribina te jačanja članstva. Jedna od tema o kojima je Gavran izvijestio Nadbiskupa je i Matičina inicijativa za donošenje Zakona o hrvatskom jeziku. Zagrebački nadbiskup mons. Dražen Kutleša zahvalio je na pozivu u Maticu hrvatsku te je iskazao podršku inicijativi za donošenje Zakona o hrvatskom jeziku i ostalim Matičinim naporima za promicanje i očuvanje hrvatskog jezika i kulture.



Tijekom susreta dotaknute su brojne zajedničke teme i dodirne točke na kojima može počivati konkretna suradnja, od promicanja hrvatskog jezika i kulture u hrvatskim katoličkim misijama, suradnje na području visokog obrazovanja, kao i nakladništva. Obje strane složile su se kako su aktivnosti Zagrebačke nadbiskupije i Matice hrvatske komplementarne i međusobno se nadopunjuju. U idućem razdoblju dvije će institucije zaključke ovoga sastanka pretvoriti i u konkretne ideje i projekte na korist hrvatskog naroda, u domovini i izvan nje.

Matica hrvatska
Ispišite stranicu: