HR

Aktualnosti

Objavljeno: 20.03.2016.

Nacionalno svetište svetog Josipa objedinilo Hrvatsku



Brojni hodočasnici i štovatelji svetoga Josipa iz cijele Hvatske, ali i inozemstva, pohodili su njegovo jubilarno Nacionalno svetište u Karlovcu, prigodom proslave svetkovine svetog Josipa, zaručnika Blažene Djevice Marije, u subotu 19. ožujka 2016.

Sveta vrata Josipova doma bila su otvorena tijekom cijelog dana i prihvaćala more duša koje mole zagovor zaštitnika Hrvatske i traže lice milosrdnog Oca. Središnje misno slavlje predvodio je mons. Marin Srakić, nadbiskup đakovačko-osječki u miru, u koncelebraciji s brojnim svećenicima Karlovačkog dekanata i svećenicima koji su predvodili svoje hodočasnike.

Svetu misu u zajedništvu su animirali zbor svetišta „Sveti Josip“ i „Klapa Carollo“ predvođeni č. s. Dominikom Šašo, a uz brojne hodočasnike prisustvovali su i Damir Jelić, gradonačelnik grada Karlovca, akademik Josip Bratulić i akademski slikar Daniel Butala, te predstavnici Karlovačke gradske straže.
 
„Došli smo častiti svetog Josipa, zaručnika Blažene Djevice Marije i Isusova poočima. Čovjeka kojega je Bog izabrao da bude neposredni sudionik u ostvarenju povijesti spasenja. Riječ je o izvrsnom čovjeku s izvanrednom zadaćom koju je on tako vjerno ispnio. Riječ je o čovjeku kojega je evanđeje definiralo“, riječi su kojima je mons. Srakić započeo svoju homiliju, te zatim istaknuo kako je sveti Josip kroz crkvenu povijest često bio zanemaren i kako je njegov blagdan ustanovljen tek u 16. stoljeću.



„Ono što Crkva nije učinila, učinili su pojedinci i zajednice koji su upoznali veličinu svetog Josipa“, napomenuo je predvoditelj misnog slavlja i naglasio kako je sveti Josip svestran svetac jer mu se svatko može utjecati za razne poteškoće i potrebe iz svakog aspekta svog života.

Nadbiskup u miru osvrnuo se i na stanje braka i obitelji u hrvatskom narodu istaknuvši kako se te vrijednosti danas nastoje uništiti, te pozvao na obnovu hrvatskog naroda i domovine zajedno sa svetim Josipom. Mons. Srakić pojasnio je da se narod može obnoviti jedino ako se krene od obitelji kakvu je Bog zamislio, a sve dosadašnje reforme koje su pokrenute a nisu krenule od obitelji propale su.

„Kada je Bog krenuo u obnovu svijeta i čovječanstva, odredio je da se Njegov sin rodi u obitelji i da toj obitelj postavi za zaštinika svetog Josipa. Misleći na obnovu našeg naroda i Domovine, moramo misliti na obnovu naših obitelji, inače se vrtimo u krug.“
 
Prije završnog blagoslova, rektor Svetišta, mons. Antun Sente ml., zahvalio je nadbiskupu na poticajnim riječima te zajedno s akademskim slikarom Danielom Butalom, autorom umjetničkih djela koja krase Svetište, podario sliku raspetog Krista. U ime grada Karlovca, mons. Srakiću dar je uručio gradonačelnik Damir Jelić.
 
Nalazimo se u Karlovcu gradu u središtu Hrvatske u kojem se nalazi Nacionalno svetište svetog Josipa o čijoj su svetkovini misna slavlja predvodili vojni ordinariji mons. Jure Bogdan, đakovačko-osječki nadbiskup u miru Marin Srakić, te sinjski gvardijan i rektor Svetište Gospe Sinjske obogaćena zagrebačkim Oratorijskim zborom "Cantoresa santi Marci" želeći tako u Svetištu nacionalnog zaštitnika svetog Josipa povezati i objediniti cijelu Domovinu u molitvu na pet velikih nakana u kojima prepoznajemo moćan zagovor svetog Josipa: za uspješan završetak školovanja djece i mladih, za pronalaženje radnog mjesta i pravednu plaću, za dar bračnog partnera i brak blagoslovljen ljubavlju i djecom, za duhovna zvanja u Domovini i odgovorno vršenje povjerenih dužnosti u obitelji, zajednici i Domovini za blagu i svetu smrt, te kroz te nakane ostvariti susret čovjeka s Bogom tako potrebnog današnjem hrvatskom čovjeku - kazao je u svojim pozdravnim riječima hodočasnicima i predvoditeljima misnih slavlja mons. Antun Sente, ml., rektor Svetišta.
 
Tijekom dana neprestano su pristizali hodočasnici te sudjelovali u euharistijskom klanjanju i pobožnosti svetom Josipu, te pristupali sakramentu pomirenja u ovoj Svetoj godini milosrđa.

Pritom se posebno istaknulo pedesetak hodočasnika iz Župe svete Barbare iz zagrebačkog naselja Vrapče, koji su pješice dva dana hodočastili u Nacionalno svetište svetog Josipa, prošavši tako 60-ak kilometara, pristajući na 15 različitih postaja i moleći kako na osobne nakane tako i na 5 velikih nakana na koje se moli i u Velikoj pobožnosti svetom Josipu.
 
Večernju svetu misu predvodio je fra Luka Klapež, gvardijan i upravitelj Svetišta Gospe Sinjske, u zajedništvu s mons. Antunom Senteom ml. i fra Krunoslavom Albertom, župnikom Župe Presvetog Trojstva iz Karlovca.



Bogatstvu euharistijskog slavlja izvrsnim pjevanjem pridonijeli su članovi Oratorijskog zbora crkve svetog Marka "Cantores santi Marci", a svojim sudjelovanjem i sinjski alkari i predstavnici Karlovačke gradske straže.
 
Fra Petar Klapež istaknuo je u homiliji kako sveti Josip svakome pruža primjer i poručuje da cjelokupni život treba živjeti u odgovornosti prema vrijednostima vjere, a posebno u trenucima suočavanja s ljudskim slabostima i grijesima. Također je upozorio na neprihvatljiva tumačenja dara života i vrijednosti obitelji, osobito u znanosti, ali je isto tako naglasio da sveti Josip svima pruža primjer kako se u takvim situacijama treba osloniti na Boga i da je čovjek pozvan biti bliz svakom čovjeku, a osobito onom u potrebi.

Fra Petar Klapež pozvao je sve vjernike da budu svjesni kako ih Bog nikada ne napušta i da se ne prepuštaju osjećaju napuštenosti, malodušja i da ne budu samo pasivni i tužni promatrači.

„Hranimo stoga svoj duh Njegovom riječju i napajajmo dušu milošću, kako bismo i sami omogućili Božjem Sinu da se još jače uprisutni u naš narod i da ga otkupljuje od grijeha njegovih. Ne bojmo se snivati Božje snove i biti poput svetog Josipa idealisti koji žive od Božjih ideala, kako nas ne bi zarobili idoli ovoga svijeta“, poručio je sinjski gvardijan.
 

Tekst: Matija Barberić, župni medijski suradnik Tiskovnog ureda
Foto: Dinko Neskusil i Petra Vuković
 
Ispišite stranicu: