HR

Aktualnosti

Objavljeno: 05.10.2023.

Na Svetom Duhu proslavljena 100. obljetnica osnutka bratstva OFS-a

Svetkovina svetoga Franje i stota obljetnica ustanovljenja bratstva Franjevačkog svjetovnog reda Zagreb–Svetom Duhu proslavljene su u srijedu 4. listopada 2023. svečanim euharistijskim slavljem u bazilici svetoga Antuna Padovanskoga. Misu je predslavio ministar Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca fra Miljenko Hontić u zajedništvu s ostalom subraćom.



Na početku euharistijskog slavlja sve prisutne pozdravio je domaći župnik i rektor bazilike fra Ivan Marija Lotar. A pozdravima se pridružio i provincijal. Fra Miljenko je u homiliji rekao da se u današnjem društvu često može primijetiti kako prevladavaju negativnosti i loše raspoloženje. Ustvrdio je da se i kršćani žale jedni na druge, krtiziraju sve i svakoga, osim sebe, a onda su skloni moliti Boga da otkloni te nevolje ili da ih barem ublaži. „A onda nakon takve molitve, kad ne vide neke promjene, čude se zašto Bog šuti. U čemu je problem? Mislim da je potrebno upitati se: koliko smo svjesni da Bog taj popravak, to poboljšanje i obnovu naše okoline i svijeta, ne želi činiti bez nas, iako to može nego to želi ostvariti upravo s nama i preko nas?!“, istaknuo je propovjednik.

Potom se osvrnuo na lik sv. Franje rekavši da nije nikoga kritizirao. „Nije se žalio i očekivao da Bog sam nešto čini, nego je stavio sebe u Božje ruke da se On s njime služi po svojoj volji“, naglasio je spomenuvši zgodu kada je sv. Franjo u molitvi pitao Gospodina što želi učiniti te je čuo Isusov glas: „Franjo, idi i popravi moju kuću, koja je, kao što vidiš, u ruševinama.“



„I znamo da je sv. Franjo stvarno poslušao, stavio se na raspolaganje, iako nije odmah u potpunosti razumio što to znači, ali je hodio i pažljivo osluškivao što to Gospodin hoće od njega i s njim“, kazao je fra Miljenko dodavši da je zato po njemu Bog zaista obnovio i društvo i Crkvu. Upitao je što bi bilo da Franjo nije vjerovao Božjem glasu, da se samo žalio i gledao negativno ili da je molio Boga da sve to učini bez njega. „Sigurno da ne bi bilo ničega od onoga što je Bog po njemu i njegovim sljedbenicima učinio kroz protekla stoljeća“, ustvrdio je naglasivši okupljenim vjernicima da ih Bog želi za svoje suradnike.

„Zamislite koliki je potencijal iskrenog življenja Evanđelja. To nam je pokazao jedan obični mali čovjek iz Asiza, koji nije bio ni učen, ni posebno sposoban, čak nije bio ni svećenik, nego obični laik, sin pohlepnog i sebičnog trgovca, a Bog je po njemu obnovio cijelu Crkvu, a time i društvo u Europi. I do dana današnjeg oduševljava tolike ljude“, kazao je propovjednik.

Prisjetio se potom susreta s jednim protestantom koji je rekao da će postati katolik kad vidi da jedan papa zamijeni zlatni križ na prsima s običnim, kad se bude slobodno susretao sa siromasima kao sv. Franjo i kad takav duh zavlada u Crkvi. „Nažalost, taj čovjek, jer je već bio u odmakloj dobi, nije doživio papu Franju, koji ne samo da je zamijenio zlatni križ s običnim i koji zajedno jede sa siromasima, nego je i sam uzeo ime sv. Franje i u tom duhu reformira vatikansku kuriju“, poručio je dodavši da time želi pokazati koliko je sv. Franjo postao veliki znak po svojoj jednostavnosti ne samo katolicima, nego i drugim vjeroispovjestima.

Potom se obratio članovima OFS-a rekavši da je 100. obljetnica prilika da Bogu najprije zahvale na svim milostima kojima ih je obdario i na svemu dobrome što je po njima učinio. „No, još je važnije da i mi sami budemo jednostavni i maleni poput sv. Franje. Jer takvima Bog objavljuje otajstva Kraljevstva nebeskoga“, kazao je. Upitao je zašto Bog ne bi mogao obnoviti Crkvu i svijet po njima ako je to mogao po samo jednom bratu Franji. „Bog to može i hoće, na nama je samo da prihvatimo tu njegovu ponudu i dopustimo da je s nama i preko nas i ostvari“, istaknuo je fra Miljenko.



Dodao je da je za Franju bio važan san u Spoletu, u kojem ga je Gospodin pitao tko može više dati, sluga ili Gospodar. „Kad je Franjo shvatio tko je pravi Gospodar njegova života oduševljeno je krenuo za njim. Upravo to oduševljenje potrebno je i nama. Zato molimo sv. Franju da izmoli od Gospodina da i nas zahvati žar i oduševljenje za Gospodina te tako možemo i druge oduševljavati za njega“, zaključio je propovjednik.

Na kraju euharistijskog slavlja, okupljenim vjernicima se obratio duhovni asistent OFS-a fra Vilček Novački. Prvenstveno je zahvalio Bogu što im svakog trenutka daje znakove da je živ i prisutan u njihovim životima. Zahvalio je i fra Miljenku na predvođenju slavlja te na dodatnom približavanju lika i djela sv. Franje, braći svećenicima na odazivu te svima koji su pridonijeli organizaciji. „I na kraju zahvaljujem i vama, braćo i sestre OFS-a. Na ovom misnom slavlju proslavili smo 100 godina djelovanja ovdje na našem svetoduškom brežuljku. Vaša prisutnost među nama je bogatstvo koje se ne može priuštiti nikakvim novcem“, kazao je dodavši da su oni prihvatili izazov i pokazuju kako lik i djelo sv. Franje i danas može biti prisutan u svijetu.
 
Poželio je da im sv. Franjo svima bude primjer i poticaj da mogu ostvariti u svojim životima radost življenja Evanđelja. „Dopusti i ti Kristu da djeluje preko tvojih ruku. Primjer je ovdje, vaše je samo da velite ‘Evo me’. Sveti Franjo je tu i on nam i danas pokazuje da to možemo“, zaključio je fra Vilček.

IKA
Ispišite stranicu: