HR

Aktualnosti

Objavljeno: 10.03.2024.

Na četvrtom susretu Temeljne formacije animatora naglasak stavljen na dinamiku grupe

Proteklog vikenda, 9. i 10. ožujka 2024. godine, održan je četvrti susret Temeljne formacije animatora Zagrebačke nadbiskupije u samostanu sestara karmelićanki Božanskog Srca Isusova u Hrvatskom Leskovcu. Susret je vodilo 11 animatora instruktora uz povjerenika za pastoral mladih vlč. Filipa Šešeka. Tema susreta bila je „Vještine i sposobnosti za rad u maloj grupi“ te je naglasak stavljen na dinamiku grupe.
 
Susret je započeo misnim slavljem koje je predvodio vlč. Petar Belina, župni vikar u novozagrebačkim župama u Sopotu i Dugavama. U homiliji je poručio animatorima kako sve vještine i znanja koja steknu, bez ljubavi i poniznosti ne vrijede ništa. Dodao je kako se farizej iz Evanđelja mjeri s lopovima i carinicima i „stavlja se daleko ispred svih. Razmišlja ovako: Ako se želim dobro osjećati, moram misliti na one koji su manji i slabiji od mene. To u nama čini da se bolje osjećamo o samima sebi; tješimo se i opravdavamo.“ Vlč. Belina naglasio je kako se carinik pak mjeri s Bogom jer je svjestan da smo svi „pred Bogom nedostojni. Pred Bogom znamo da je njegovo milosrđe jedini način da se spasimo.“ Pozvao je animatore da sebe gledaju u Božjem svjetlu i ne uspoređuju se ni s čim drugim. „gledati sebe Božjim očima put je do toga da nam se otvore oči i da vidimo da nismo u ovom svijetu zato da se natječemo s drugima, nego da budemo otkupljeni, spašeni, da već sada živimo Božju blizinu i svjedočimo drugima radost susreta s Njim.“
 
Uslijedila je vježba „Automobilska nesreća“ u kojoj su animatori imali priliku razvijati povjerenje unutar grupe te kasnije analizirati kako su grupe funkcionirale tijekom praktičnog dijela vježbe.

U radionici „Dinamika I“ naglasak je stavljen na uloge koje dodjeljujemo drugima unutar grupe te kako izbjeći dodjeljivanje etiketa, odnosno kako se nositi s dodijeljenom etiketom.
 
Nakon predavanja o teoriji i dinamici male grupe program je nastavljen radionicom „Traženje suglasja“, u kojoj je naglasak stavljen na komunikaciju članova male grupe, dok su u večernjem dijelu programa animatori sudjelovali u vježbama grupne dinamike. Dan je završen euharistijskim klanjanjem.
 
Nedjeljni program započeo je molitvom časoslova, a nakon doručka animatori su sudjelovali u radionici „Dinamika II“, u kojoj je cilj bio posvijestiti im koje uloge unutar grupe zauzimaju te kako prepoznati pojedine uloge.

Program je zaključen evaluacijom i misnim slavljem koje je predvodio povjerenik za mlade vlč. Šešek. Tumačeći evanđelje istaknuo je rečenicu Bog je tako ljubio svijet te je dao svoga Sina Jedinorođenca da nijedan koji u njega vjeruje ne propadne, nego da ima život vječni. Kazao je u ovom retku sažeta sva srž onoga u što vjerujemo i što slavimo: „Križ, kao mjesto patnje i kao mjesto boli, Gospodin nam je pokazao kao mjesto je našega spasenja.“

Peti susret Temeljne formacije animatora, ujedno i posljednji prije Opće specijalizacije, održat će se 18. i 19. svibnja.

Ured za pastoral mladih
Ispišite stranicu: