HR

Aktualnosti

Objavljeno: 04.11.2018.

Muški formacijski vikend u Novigradu na Dobri



Mladi iz molitvene zajednice „Nanovo rođeni‟ su u suradnji s mladima iz molitvenih zajednica „Serviam‟, „Božja pobjeda‟ i „Srce Isusovo‟ te u suradnji s Obnovom u Duhu Svetom Zagrebačke nadbiskupije organizirali formacijski vikend za mladiće i muževe od 2. do 4. studenog u Novigradu na Dobri na kojem je sudjelovalo oko 60 muškaraca.

Glavna tema bio je povijesni presjek od 1945. do 1995. godine kako bi spoznali istinu o tom razdoblju naše povijesti. O tome su govorili oni koji su se direktnim istraživačkim radom bavili tom „zabranjenom‟ poviješću i oni koji su bili akteri samih događaja u tom periodu. Na poseban način bilo je govora o Križnom putu - Bleiburgu, progonu UDBA-e, početku rata 90-ih u Hrvatskoj i BiH.

Međutim nije se ostalo samo na otkrivanju te istine, nego se kroz pokajanje, opraštanja, zadovoljštinu i blagoslov molilo za domovinu po modelu mons. Petera Hockena koji je na temelju dokumenta pape Ivana Pavla II. došao do toga kako izliječiti rane povijesti.

U to vrijeme, djevojke molitvene zajednice „Nanovo rođeni‟ su u prepunoj crkvi sv. Stjepana prvomučenika u Botincu također organizirale pokorničko bogoslužje za blagoslov domovine. Poruka ovog događanja je da istinu treba saznati, ali uz to iz srca moliti za pokajanje i opraštanja. Bez povratka Bogu nema blagoslova u narodu te su mladi najviše razmatrali kako uz Božju pomoć kroz savjete mudrih ljudi ne ponoviti pogreške iz prošlosti i kako se suočiti s izazovima budućnosti poput migrantske krize, demografske krize i iseljavanja mladih jer „ako Jahve kuću ne gradi, uzalud se muče graditelji‟ (Ps 127).



Tako je svakog dana u kapeli sv. Vinka Paulskog bila sveta misa i pokorničko bogoslužje za točno određena povijesna razdoblja i za žrtve.


Jelena Mamuzić
župna medijska suradnica Tiskovnog ureda
Ispišite stranicu: