HR

Aktualnosti

Objavljeno: 21.07.2022.

Mons. Koren predvodio proslavu župnog zaštitnika sv. Ilije u potresom stradaloj crkvi u Lipniku



Povodom blagdana sv. Ilije u istoimenoj župnoj crkvi u Lipniku, mons. Zlatko Koren, kanonik Prvostolnog kaptola Zagrebačkog predvodio je misno slavlje u srijedu, 20. srpnja 2022. godine.

Uz lipničkog župnika vlč. Marija Škof Žugeca koncelebrirali su mons. Antun Sente, ml., rektor Nacionalnog svetišta svetog Josipa u Karlovcu, preč. Željko Ivan Bakšić, ozaljski župnik i dekan Ozaljsko-lipničkog dekanata, vlč. Dragutin Goričanec, župnik na Završju, vlč. Josip Priselac, župnik u Bosiljevu i vlč. Zlatko Golubić, umirovljeni svećenik.



U prigodnoj homiliji mons. Koren naglasio je važnost svijesti o pripadnosti i odgovornosti za svoju župu i Crkvu, što je posebno važno u ovoj crkvi sv. Ilije koja još uvije odiše ljepotom, iako je stradala u prošlom potresu.  Osobito je to važno s obzirom na to da su se mnogi odselili iz ovog prekrasnog kraja.

"Kao što je sv. Ilija čuvao vjeru u pravog Boga, tako je potrebno da i mi danas čuvamo vjeru naših djedova i baka upravo na ovom prostoru kojim nas je Bog rođenjem darovao i u koji nas je poslao“, naglasio je mons. Koren.



Župna crkva sv. Ilije u Lipniku teško je stradala u potresima 2020. godine. Zalaganjem župnika vlč. Marija Škof Žugeca i uz svesrdnu pomoć Karlovačke županije, župi su dodijeljena sredstva iz Fonda solidarnosti EU kojima će se moći obnoviti stradalu crkvu. Restauratorsko istraživački radovi već su u tijeku o čemu svjedoči postavljena skela oko glavnog oltara. (A.S.)
Ispišite stranicu: