HR

Aktualnosti

Objavljeno: 25.04.2024.

Misno slavlje srijedom u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu predvodio je vlč. Božo Belinić

Misno slavlje srijedom u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu predvodio je u srijedu, 24. travnja vlč. Božo Belinić, župnik Župe Uznesenja BDM u Tuhlju u koncelebraciji s mons. Antunom Senteom, rektorom Svetišta. Pjevanje na misnom slavlju animirali su članovi župnog zbora iz Tuhlja te KUD-a "Naša Lipa" koje su predvodili Danijel Herceg i Armadno Slaviček, uz orguljsku pratnju Marija Hercega.

U prigodnoj homiliji vlč. Belinić je kazao kako je ljepo živjeti u svjetlosti Gospodnjoj jer svjetlost koja je došla na svijet upravo je Isus. "On je taj koji prosvjetljuje tmine našega srca, On je ta svjetlost koja je živa u svetoj euharistiji. Mi po toj svjetlosti trebamo živjeti, u toj svjetlosti hodati i u toj svjetlosti uvijek biti. I ta svjetlost sve nas poziva da po njoj budemo u svjetlosti, hodimo u svjetlosti i da budemo svjetlost na svijetu i da po njoj budemo sveti. Svi smo mi pozvani na svetost. Svetog je živio i sveti Josipu i ta ga je svjetlost osobito u snu vodila da živi život dostojan obitelji, zaštitnika svjetla svega svijeta, našega Isusa. I koju li je ljepotu doživjela duša svetoga Josipa živeći uz veliko Svjetlo u malome djetetu, prognanom u Egipat. Živo je uz Vječni kruh i upravo je kruh lomio i darivao najvećem Kruhu Isusu jer mu je bio stavljen na put života da se skrbi o njemu, onako čistom očinskom ljubavlju", istaknuo vlč. Belinić.

"Stoga smo svi pozvani da budemo svjetlost svojim bližnjima ovdje gdje jesmo. Pozvani smo da budemo svijetlost gdje je tama, mir gdje je nemir, mržnja, radost gdje je tuga, ljubav tamo gdje ljubavi možda nema ili su joj otvorili vrata pa se odselila", kazao je vlč. Belinić te uputio molitvu svetom Josipu: "Sveti Josipe došli smo ti reći hvala za svu tišinu i sav mir te sav spokoj koji si dao Isusu i Mariji. Došli smo ti reći hvala za sve uslišane molitve. Došli smo ti reći hvala za sve naše uslišane molitve. Sveti Josipe došli smo ti zahvaliti za sve ono što nismo stigli izmoliti, a ti si u svojoj tišini providio pa si nam dao milost uslišanja. Došli smo ti reći hvala što si nam strpljivo odgajao našega Spasitelja, naše svjetlo po kojemu želimo hoditi i kojemu se uvijek iznova želimo predati. Došli smo ti reći hvala što si našu Majku, a tvoju Zaručnicu beskrajno ljubio i štitio. Hvala ti što si otac kojega trebaju nasljedovati očevi jer ljubeći djecu ljube Boga u njima. Budi milostiv i pomozi onima koji su rastavljeni, po tvojim molitvama i zagovorom neka ih svjetlo Gospodnje obasja i neka dođu u zajedništvu slaviti ljepotu braka i obitelji. Sveti Josipe zaštitniče naše domovine budi uz nas, štiti našu domovinu i svojim svjetlom rasprši sve tmine koje se nadviše, koje žele ugušiti svjetlo, svjetlo našega Gospodina koje je svjetlo za prosvjetljenje naroda. Sveti Josipe moli za nas, usliši naše molitve jer tvoji smo i tvoji želimo biti. Usliši nas iako smo često nedostojni", rekao je vlč. Belinić.

Nakon misnog slavlja hodočasnicima iz Tuhlja mons. Sente približio je povijest i znamenitosti Nacionalnog svetišta te ih upoznao s pobožnostima svetom Josipu kao i brojnim uslišanjima isprošenih upravo u Josipovu svetištu u Karlovcu pa zagovoru svetog Josipa.

Župa BDM Snježne
Foto: Josip Vuković
Ispišite stranicu: