HR

Aktualnosti

Objavljeno: 21.10.2023.

Misijska akademija upriličena u Međubiskupijskom sjemeništu u Zagrebu

Dan uoči Misijske nedjelje, 21. listopada u Međubiskupijskom sjemeništu u Zagrebu održana je Misijska akademija u organizaciji Ravnateljstva Papinskih misijskih djela u Zagrebačkoj nadbiskupiji.

Na početku susreta okupljene uzvanike i prijatelje Sjemeništa pozdravio je preč. Matija Pavlaković, rektor Međubiskupijskog sjemeništa i ravnatelj Papinskih misijskih djela u Zagrebačkoj nadbiskupiji izrazivši svima srdačnu dobrodošlicu te istaknuvši kako je ovaj susret način na koji šalatsko sjemenište želi u listopadu doprinijeti rasplamsavanju osjećaja za važnost misijskog poslanja Crkve.



Preč. Pavlaković pozdravio je goste Misijske akademije: članicu redovničke zajednice Služavki Kristovih i misionarku na Haitiju s. Anu Mirjam Filipović te preč. Anđelka Cindorija, župnika i čuvara svetišta Gospe od Brze Pomoći u Slavonskom Brodu i njegove suradnike. Također, zahvalio je sjemeništarcima za sav trud koji su utkali i ove godine u realizaciju samog programa.

Obraćajući se okljupljenima, ravnatelj Papinskih misijskih djela istaknuo je misli pape Franje koji u svojoj enciklici Evangelii gaudium govori kako “i danas, kao i nekoć, Gospodin je blizu svojim učenicima misionarima i hoda uz njih, posebno kada se osjećaju izgubljenima, obeshrabrenima, prestrašenima pred otajstvom bezakonja koje ih okružuje i želi ih ugušiti”. Sveti Otac savjetuje da u tim trenucima “dopustimo da nas uvijeke prati uskrsli Gospodin koji nam tumači značenje Svetog pisma” i nastavlja “pustimo da On zapali naša srca, prosvijetli nas i preobrazi, kako bismo mogli svijetu naviještati njegovo otajstvo spasenja snagom i mudrošću koji dolazi od njegova Duha.” Nadalje, papa Franjo potiče nas da promoviramo različite inicijative misijske djelatnosti na svim područjima crkvenog života i naglašava “da bismo donosili plod, moramo ostati sjedinjeni s njim (usp. Iv 15, 4-9). A to se sjedinjenje ostvaruje svakodnevnom molitvom, osobito u klanjanju, u ostajanju u tišini u Gospodinovoj prisutnosti koji ostaje s nama u euharistiji. Njegujući s ljubavlju to zajedništvo s Kristom, učenik misionar može postati mistik na djelu”, ističe Sveti Otac. Na kraju svoje poruke Papa podcrtava najbitniji cilj obilježavanja Dana misija kada kaže kako je “misijsko obraćenje najvažniji cilj koji si moramo postaviti kao pojedinci i kao zajednica, budući da je 'misijsko djelovanje paradigma svakog djelovanja Crkve' (Evangelii gaudium, 15.)



"Svake godine, stoga, okupljamo se na treću subotu u listopadu kako bi odgovorili na Papin poziv o hitnosti misijskog djelovanja Crkve što je i bitan cilj sinodskog puta kojim Crkva kroči ovoga Marijanskog mjeseca s ključnim riječima: zajedništvo, sudjelovanje, poslanje te po tradiciji upriličili 'Misijsku akademiju' ili 'večer' kako je znamo nazivati posljednjih godina u našem Sjemeništu. Večeras, na poseban način, želimo moliti za misionare i za potrebe misija, a taj poticaj da svatko od nas može pridonijeti ovom misijskom gibanju svojom: molitvom i djelovanjem, novčanim prilogom i prinošenjem trpljenja i patnji te vlastitim svjedočenjem želimo podijeliti sa Vama, našim dragim prijateljima Šalate”, zaključio je preč. Pavlaković.



U svojem izlaganju, praćenom prigodnom prezentacijom i kratkim dokumentarnim filmom, s. Ana Mirjam Filipović približila je okupljenima svoje predano redovničko služenje i misijsko djelovanje u Haitiju od 2015. godine, zemlji u kojoj je više od polovice stanovništva (5,5 milijuna) pothranjeno i nepismeno te živi u prosjeku s manje od jednim dolarom na dan. S. Ana Mirjam u prvom dijelu svoga izlaganja predstavila je ovu srednjoameričku otočku zemlju i njenu tešku i mukotrpnu povijest naglasivši kako je to područje u novijoj povijesti postalo poznato i po najrazornijem potresu u 21. st. s magnitudom od 7,6 po Merkalijevoj ljestvici, koji je 2010. odnio živote oko 316 000 ljudi i u kojem je ozlijeđeno 310 000 osoba.



Nadalje, spomenula je svoja prvotna iskustva sa dolaskom na Haiti, početke njene “misionarske” priče u Stepinčevu domu zajedno sa redovnicama Družbe Služavki Maloga Isusa, a zatim i osnivanje vlastite misijske postaje na području župe u nadbiskupiji Port-au-Prince 2016. godine. Uz pregršt fotografija i kratkih filmskih zapisa misionarka Filipović pokušala je okupljenima prenijeti složenost života na Haitiju gdje joj je prvotni cilj pomoći, dakako, najsiromašnijima i najugroženijima, posebice djeci i bolesnima. Istaknula je i snažnu povezanost s drugim misijskim postajama, koje joj od početka pomažu u različitim oblicima. Skrbi za oko 150 osoba, ne samo u humanitarnom smislu, koji je, razumije se, najvažniji, nego i ustrojstvom redovita sustava opismenjivanja jer tamošnji žitelji nemaju nikakve mogućnosti ići u školu.



Na samom koncu izlaganja s. Ana Mirjam svjedočila je o zarobljeništvu. Naime, lokalni ekstremisti udruženi u jednu od bandi koje haraju krajevima u kojima djeluje kao misionarka zarobili su je, ali na koncu je spašena zalaganjem lokalne vjerske zajednice i biskupije.

Vrhunac susreta bilo je euharistijsko klanjanje koje je uslijedilo nakon akademije u svečanoj sjemenišnoj dvorani koja je za tu prigodu postala crkvom jer, kao što je poznato, molitveni prostori dviju crkava unutar sjemenišnog kompleksa stradali su u potresima iz 2020. te još nisu u funkciji za liturgijske obrede i slavlja. Euharistijsko klanjanje, koje je predvodio sjemenišni duhovnik vlč. Luka Premelč, bilo je posvećeno molitvi za misionare diljem svijeta te za nova misijska zvanja. Tijekom Misijske akademije i klanjanja izmjenjivale su se i glazbene točke u izvedbi sjemenišnog zbora pod ravnanjem prof. Božidara Ljubenka, vanjskog suradnika u Sjemeništu. Čitav program misijske akademije moderirao je sjemeništarac druge godine Karlo Čondić.



Nakon euharistijskog klanjanja pred Presvetim nastavilo se druženje u prostorima Sjemeništa prigodom kojeg je bilo moguće posjetiti i upriličen misijski sajam te kupiti misijske krunice i druge rukotvorine sjemeništaraca koje su pripremili za ovu prigodu. Sav prikupljen novac bit će namijenjen kao pomoć za potrebe misija. Iako je to tek mala kap u moru raznih potreba svijeta.



Papinska misijska djela u Zagrebačkoj nadbiskupiji
Ispišite stranicu: