HR

Aktualnosti

Objavljeno: 03.03.2024.

Misa za pokojnog župnika Ivana Frkonju

Na treću korizmenu nedjelju, 3. ožujka služena je sveta misa za pokojnog zaprešićkog dekana i župnika Ivana Frkonju. Svetu misu predvodio je vlč. Damir Ocvirk, prvi župni vikar pokojnog župnika u župi sv. Petra apostola u Zaprešiću. U asistenciji su bili đakoni Krešimir Bušić i Ilija Nikolić. Lijep broj župljana u crkvi sv. Ivana Krstitelja došao je na večernju svetu misu zahvaliti za dar svećeništva svog župnika, za njegovih dvadeset godina služenja u ovoj župi od kojeg su se prije mjesec dana oprostili.
 
U svojoj homiliji vlč. Ocvirk protumačio je liturgiju Božje riječi, a zatim opisao župnika Frkonju još iz svojih prvih mladomisničkih dana koji ga je kao župnik osvojio jer je u njega imao veliko povjerenje prepustivši mu veliku brigu u župnom pastoralu zbog svoje zauzetosti u gradnji nove crkve sv. Ivana Krstitelja. Propovjednik Ocvirk zamolio je župljane da se župnika Ivana ne pamti samo kao graditelja crkve, nego kao i graditelja žive zajednice, koji je služio svete mise, dijelio svete sakramente, navještao i propovijedao Božju riječ. 
 
U nastavku svoje propovijedi upozorio je vjernike da se često olako naučimo da u svojoj sredini imamo svećenika i da je to nešto uobičajeno. Podsjetio je na činjenicu da mnoge sredine nažalost nemaju uz sebe svećenika i da neki, pogotovo u drugim zemljama, moraju iz svoga mjesta putovati i po nekoliko sati u drugi grad ili misiju da bi slavili svetu misu.
 
Pozvao je župljane da i dalje mole za nova duhovna zvanja kako bi i dalje iz ove župe nicala kao što je to bilo dok je župnik Ivan bio upravitelj.
 
Prisjećajući se nedavnog oproštaja od župnika Ivana i kada su njegov lijes iznijeli iz crkve sv. Ivana Krstitelja posvjedočio je: "Imao sam dojam da odlazi u mrak, ali shvatio sam kako je župnik Ivan otišao u Božji mir, prihvaćajući Božju volju ostajući mu vjeran do kraja svoga svećeničkog života, što svima nama može biti uzor pogotovo kad dođe bolest ili križ života." Zahvalio je svima koji su bili uz župnika Ivana pomažući mu u radu, što zapravo govori kako je župnik imao povjerenja u svoju župnu zajednicu i svoje najbliže suradnike.
 
Na kraju svete mise u ime Stepinčeve oaza mira, Tomo Gelo zahvalio je župniku Ivanu što je od njezinog osnutka bio vjeran podupiratelj u svim njihovim zajedničkim inicijativama i projektima završivši svoj govor stihovima: U tami se vidi mnoštvo zvijezda, među njima su i zvijezde padalice. Možda će baš noćas i tvoja zvijezda stati pred Božje lice. Niti jedna kap dobrote nije zauvijek izgubljena, ona je samo iz obične posude u svetačku posudu prelivena.
 
Župa sv. Petra ap. - Zaprešić
Ispišite stranicu: