HR

Aktualnosti

Objavljeno: 28.04.2018.

Ministranti iz Retkovca posjetili zagrebačku Bogosloviju i katedralu



Dvadesetak ministranata iz Župe sv. Pavla apostola u zagrebačkom Retkovcu, predvođeni svojim župnim vikarom Marijem Dukićem posjetili su Nadbiskupsko bogoslovno sjemenište u Zagrebu.

Razgledali su zajedničke prostorije Bogoslovije, upoznali se sa dnevnim redom kuće i načinom života i studiranja bogoslova te njihovom duhovnom formacijom potrebnom za buduće svećeničko poslanje.

Ministranti su se u bogoslovskoj kapelici pomolili na čast Presvetom Srcu Isusovu te za nova i postojeća duhovna zvanja Zagrebačke nadbiskupije kao i za sve svećenike koji su bili i djelovali u njihovoj župi. Posjet Bogosloviji završili su igrom u športskoj dvorani Bogoslovije.

Nakon posjeta i razgledavanja Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa, ministranti su posjetili i hodočastili u zagrebačku katedralu. U njoj su proveli određeno vrijeme u tišini i sabranosti te se na kraju okupili oko groba blaženoga Alojzija kardinala Stepinca. Tu su izmolili molitvu za proglašenje svetim našega hrvatskoga blaženika te se utekli njegovu moćnom zagovoru.



Župni vikar je ministrantima ukratko predstavio lik i djelo blaženoga Alojzija te ih potaknuo na važnost  molitve za njegovu skoru kanonizaciju, kao i na molitvu za domovinu čiji je blaženik svijetli lik i uzor čovjekoljublja.

Svoj posjet zagrebačkoj prvostolnici završili su razgledavanjem Riznice katedrale koje je predvodila s. Lina Plukavec koja više od 30 godina brine i radi na čuvanju crkvenih i državnih svetinja hrvatskoga naroda u tom posebnom kutku naše katedrale.

Ministranti su sa zanimanjem i oduševljenjem, ali i djetinjom znatiželjom slušali što je s. Lina govorila o povijesti ne samo zagrebačke katedrale, već i o povijesti Crkve u Hrvata, povijesti grada Zagreba i općenito o hrvatskoj povijesti i onima koji su doprinijeli očuvanju hrvatskoga imena i katoličke vjere u našem narodu.



Svojim pitanjima te odgovorima s. Line, retkovečki ministranti naučili su više o sakralnoj baštini Zagrebačke nadbiskupije i hrvatskoj kulturi te bili potaknuti razmišljati o tome koliko je važno brinuti, njegovati i ne zaboraviti sve ono na čemu je naša domovina i nadbiskupija nastala i doživjela današnje doba. Zato će posjet Riznici ovogodišnjim ministrantima ostati posebno u pamćenju.

Susret i posjet ministranata iz Retkovca završen je molitvom u katedrali i prigodnim popodnevnim druženjem. (MD)
Ispišite stranicu: