HR

Aktualnosti

Objavljeno: 18.01.2016.

Mali Karlovčani upoznavali Kvirinovu biskupiju



Dječji zbor "Josipove pahuljice" i ministranti Nacionalnog svetišta svetog Josipa iz Karlovca na svom tradicionalnom godišnjem hodočašću pohodili su Sisačku biskupiju u subotu 16. siječnja 2016. godine. Predvođeni svojim župnikom i rektorom mons. Antunom Senteom i s. Dominikom Šašo mladi Karlovčani najprije su se zaustavili u prekrasnoj crkvi svete Marije Magdalene u Selima kod Siska gdje ih je dočekao župnik vlč. Mato Sukalić, te ih upoznao s znamenitostima i poviješću ove posavske ljepotice.



Uz stručno vodstvo kustosice Ivane, ministranti i "Josipove pahuljice" razgledali su sisačku utvrdu Stari grad i oduševili se prikazom povijesne bitke kod Siska 22. lipnja 1593. godine u kojoj je prvi put kršćanska vojska porazili do tada neporažene Osmanlije. Mali hodočasnici nastavili su svoj hod obalom Kupe te se upoznali sa znamenitostima drevne Siscije o kojima im je pripovijedao negdašnji sisački župnik mons Sente, a sada njihov voditelj.



Pred sisačkom katedralom Uzvišenja svetog Križa goste iz Karlovca dočekao je katedralni župnik preč. Marko Karača sa svojim suradnicima te im zaželio dobrodošlicu. O povijesti sisačke katedrale malim pjevačima i ministrantima govorila je gospođa Spomenka Jurić, ravnateljica Dijecezanskog muzeja u Sisku.
Posebno radosni susret bio je sa sisačkim biskupom mons. Vladom Košićem, koji se prisjetio kako je i sam bio karlovački kapelan dok je bio mladi svećenik te izrazio radost što su za mjesto svog hodočašća izabrali baš biskupijski grad Sisak i Kvirinovu biskupiju kojoj je nekad pripadao i grad Dubovac dok Karlovca još nije ni bilo.
Nakon pogledanog filma o sisačkoj bogatoj povijesti i biskupovog blagoslova karlovački hodočasnici, oslađeni darovanim slatkišima, uputili su se prema biskupijskom marijanskom svetištu u Gori u obnovljenu i posvećenu crkvu prema zapisima iz vremena vitezova templara koji su je izgradili u dvanaestom stoljeću.



Otpremljeni blagoslovom čuvara svetišta don Paška Glasnovića, male hodočasnike je u gradu Glini dočekao vlč. Ivica Mađer glinski župnik te ih uz crkvu upoznao s bogatom poviješću grada Gline pokazujući im kuću u kojoj je Josip Runjanin skladao hrvatsku himnu "Lijepa naša domovina".
Prolazeći kroz Viduševac, rodnu župu s. Dominike Šašo, hodočasnici su se zaustavili kod spomen obilježja "Tenk" postavljenog u znak sjećanja na veliku pobjedu Hrvatskih oružanih snaga i predaju 21. korpusa neprijateljske vojske u akciji "Oluja" 1995. godine.
Ovakvim studijskim hodočašćem djeca i mladi karlovačke župe BDM Snježne upoznali su se s bogotom poviješću kršćanstva na području Sisačke biskupije i vjernosti hrvatskog naroda Isusu Kristu i Katoličkoj crkvu. AS
Ispišite stranicu: