HR

Aktualnosti

Objavljeno: 06.05.2018.

Mađarski izviđači na misi u sv. Marku



Članovi Foruma mađarskih izviđačkih saveza pri Svjetskom savezu mađarskih izviđača sudjelovali su u nedjelju 6. svibnja na misnome slavlju u crkvi sv. Marka na Gornjem gradu u Zagrebu, priključivši se misi mađarskih vjernika koja se redovito održava u crkvi sv. Marka svake prve i treće nedjelje u mjesecu na mađarskom i hrvatskom jeziku.

S obzirom da se ovih dana u Hrvatskoj održava Forum mađarskih izviđačkih saveza na kojem sudjeluju članovi iz Mađarske, Rumunjske, Ukrajine, Slovačke, Austrije, Njemačke, Vojvodine (Srbije), Hrvatske i Svjetskog saveza mađarskih izviđača iz Sjedinjenih Američkih Država, a Izviđački odred Nikola Zrinski iz Zagreba domaćin susreta, molitveni početak dana sa svetom misom u crkvi sv. Marka bio je pogodan trenutak za druženje s njihovim sunarodnjacima koji žive u Zagrebu te se okupljaju u sv. Marku i prostorijama zajednice u Zagrebu.

Tajnik Izviđačkog odreda Nikola Zrinski iz Zagreba Zoltan Balaž Piri jedan je od aktivnih i poduzetnih članova mađarske zajednice u Zagrebu te redovito sa svojom obitelji sudjeluje na misnim slavljima u crkvi sv. Marka te je svojim primjerom pokazao i poveo ostale izviđače na molitvu i razgledavanje drevne crkve sv. Marka.

Misno slavlje na hrvatskom jeziku predvodio je mons. Nedjeljko Pintarić, supsidijar u župi sv. Marka, a u jezičnoj barijeri u odnosu na mađarski jezik redovito mu pomaže suradnici, osobito obitelj Horvath, koji sve potrebno čitaju na mađarskom jeziku. Osim čitanja i molitve vjernika, čita se i homilija na mađarskom jeziku iz knjige poznatog isusovca dr. Mihalya Szentmartonija „Očarani Božjom riječju“, nastale iz ciklusa homilija koje je na mađarskom jeziku imao na Radio Vatikanu, te je objavljena na mađarskom i hrvatskom jeziku.

Na završetku misnoga slavlja mons. Pintarić je zaželio nazočnim izviđačima i skautima da kao ljubitelji Božje prirode osjete u svome životu i životnom izboru da je plod tišine molitva, plod molitve vjera, plod vjere ljubav, plod ljubavi služenje a plod služenja mir.

Uvijek pridonosite miru među vama koji imate iste ideale i ciljeve u svom zajedničkom druženju a tako ćete i izgrađivati civilizaciju ljubavi među svim ljudima, zaključio je mons. Pintarić.   

Osim mise na prvu nedjelju u mjesecu u 8.45 sati koja se slavi na hrvatskom i mađarskom jeziku, mađarski katolici slave misu na mađarskom jeziku svake treće nedjelje u mjesecu kada dolazi svećenik koji misu slavi na mađarskom jeziku.

Mađarska je zajednica aktivna i na drugim razinama kulturne suradnje pa je tako u koncem ožujka ove godine, poslije misnoga slavlja predstavljena izložba slikara Tibora Síposa, koji je za vrijeme studentskih dana i boravka u Zagrebu bio i jedan od predsjednika MKD „Ady Endre“. (NP)
 
 
Ispišite stranicu: