HR

Aktualnosti

Objavljeno: 25.03.2018.

Likovna izložba i koncert u čast dolaska Uskrslog Gospodina



Vjernici Župe sv. Franje Ksaverskoga u Vugrovcu proslavili su Nedjelju Muke Gospodnje i dolazak Velikoga tjedna, poput svih katoličkih vjernika u svojim župama, sv. misom i blagoslovom grančica te svečanom procesijom za koju vugrovečke župljanke radosno oblače svoje narodne nošnje.

I ove su se godine u procesiju uključili članovi vugrovečkog Dobrovoljnog vatrogasnog društva i Lovačkog društva Prepelica odjeveni u svoje uniforme.

Nakon sv. mise u galeriji Farof u župnom dvoru Vugrovec otvorena je već tradicionalna uskrsna izložba Hrvatske udruge likovnih umjetnika i likovnih kritičara (HULULK-a).

Ovogodišnja izložba pod nazivom Treći dan okupila je dvadeset i petero likovnih umjetnika koji  u svojim umjetničkim djelima materijaliziraju vlastiti duhovni doživljaj uskrsnoga dana.

Radovi eminentnih umjetnika- Danka Friščića, Tamare Brmbota, Ane Guberina, Hrvoja Marka Peruzovića, Karin Grenc, Krunislava Stojanovskog, Lahorke Rožić, Zlatka Milakovića, Ivice Fištera, Dore Mihaljević, Vesne Ivanović, Mercedes Bratoš, Srećka Planinića, Ane Divković, Marije Puzak, Ane Jakić, Andreje Hojnik Frišić, Marije Galić, Irene Gayatri Horvat, Dafne Perković kojima se pridružilo troje gostiju, Nora Evetović  iz Subotice, Lojze Kalinšek iz Kranja  te Bianca Boros iz Bukurešta, raznim tehnikama i formama prikazuju kompleksnost emocija  i poruka koje su trećega dana doživjeli Isusovi učenici, žene što su naišle na prazan grob i Marija Magdalena koju je Isus osobno zazvao.

O radovima je na otvorenju izložbe govorila Sanda Stanaćev Bajzek, predsjednica HULULK-a te idejna začetnica i ovogodišnje uskrsne izložbe, vugrovečki župnik vlč. Filip Lucić i  gradski vijećnik Miroslav Polovanec, naš vugrovečki župljanin, koji je otvorio izložbu.

U večernjim satima u župnoj crkvi sv. Franje Ksaverskoga održan je koncert  župnih zborova znakovitoga naziva Stabat mater. Organizator koncerta je orguljaš i voditelj vugrovečkog župnog zbora Viktor Brezak.

Domaćini su se predstavili s četiri kompozicije, dvije u izvođenju zbora mladih i dvije u izvođenju mješovitog župnog pjevačkog zbora uz klavirsku pratnju voditelja Viktora Brezaka. Iz susjedne kašinske župe nastupio je zbor Etno- eko društva „Prigorske sem gore list“ iz Blaguše pod ravnanjem njihova voditelja, glazbenika Branka Glavana. 

Na kraju, s najviše glazbenih točaka predstavio se velikogorički Ansambl „Zlatne godine“ koji djeluje od 2002. godine i svojim radom zaslužio je 4 zlatne i dvadesetak srebrnih medalja na brojnim festivalima. Najprije su izveli nekoliko  autorskih tekstova skladatelja Siniše Beloševića koji je i umjetnički voditelj Ansambla.

Riječ je o pjesmama koje slave ljepote turopoljskog kraja i ljudi i značajni su doprinos turopoljskoj glazbenoj baštini. Na kraju su izveli nekoliko korizmenih pjesama koje su nas uvele u ugođaj Velikoga tjedna. Koncert je završio zajedničkim druženjem u vugrovečkom društvenom domu.
 
Ovom likovnom izložbom i koncertom vjernici vugrovečke župe mogli su kroz glazbeni i likovni umjetnički izričaj  intenzivnije ući u misterij muke i smrti Isusa Krista te osobito u Njegovo uskrsnuće po kojemu svi mi dobivamo spasenje i novi život.

Ankica Blažinović-Kljajo
župna medijska suradnica Tiskovnog ureda
 
Ispišite stranicu: