HR

Aktualnosti

Objavljeno: 29.10.2023.

Krštenje petog djeteta obitelji Jakšić u Gornjoj Stubici

U nedjelju 29. listopada u župi sv. Jurja mučenika u Gornjoj Stubici bilo je slavlje krštenja petog djeteta obitelji Jakšić, malenog Stjepana. Svečanu svetu misu i obred krštenja predvodio je mons. Mijo Gorski, pomoćni biskup zagrebački.



Tijekom misnog slavlja i homilije, biskup je naglasio kako je "krštenje milost Duha Svetoga koji se rađa iz ljubavi, iz potpunog darivanja. Najbolji i jedinstveni način ljubavi pokazao nam je sam Bog po Isusu Kristu kojega nam je darovao, ali koji iz te iste ljubavi daruje svoj život za svakoga od nas.



Simbol Duha Svetoga i Očeve ljubavi jest i voda kojom se krstimo, koja nas čisti od istočnog grijeha i tako nas uranja u prisutnost Boga Oca, Sina i Duha Svetoga. Biti kršten, odnosno uronjen u Božju ljubav, znači dobiti biljeg koji se daje duši, te se ne može ponoviti, kao što se ne može ponoviti ni krizma, a ni sakrament svetoga reda. To su sakramenti koji se primaju jednom da bi se na njima dalje gradio život u vjeri. Novokrštenik je uz roditelje i kuma odjenuo bijelu haljinicu i tako postao dijete Božje, odnosno članom velike kršćanske zajednice Božjeg naroda. Za rast u vjeri svakog djeteta posebno su važni primjeri roditelja, baka i djedova, ali i kumova od kojih djeca dobiju prve spoznaje o Bogu i uče se moliti."



Na završetku misnog slavlja biskup Mijo je čestitao roditeljima, Goranu i Martini, na daru života malenog Stjepana te posebno za svjedočanstvo, hrabrost i međusobnu ljubav da su u suradnji s Bogom opredijeljeni za život. Ujedno im je uručio dar Zagrebačke nadbiskupije.

Župa sv. Jurja mučenika, Gornja Stubica
Ispišite stranicu: