HR

Aktualnosti

Objavljeno: 02.03.2024.

Križni put Jastrebarskog dekanata

Prve subote u ožujku, oko 700 hodočasnika iz svih 13 župa Jastrebarskog dekanata krenulo je na svoj tradicionalni križni put. Svake godine oko sredine korizme, svećenici Jastrebarskog dekanata dogovore o trasi Križnog puta cijelog dekanata te je ove godine odlučeno da je početak iz Župe sv. Jurja mučenika. Preko Plešivice i po prekrasnoj prirodi pješačilo se uzbrdo i nizbrdo oko deset kilometara do župe sv. Ane u Svetoj Jani. Križni put predvodili su svećenici iz dekanata predvođeni dekanom preč. Miroslavom Lesičarom, dok su postaje križnog puta čitali vjernici iz svih župa. 
 
Pripremajući mlade za ovogodišnji Susret hrvatske katoličke mladeži koji će se održati 4. svibnja ove godine u Gospićko-senjskoj biskupiji odlučili smo moliti Križni put za mlade „S Marijom pod Križem“ kojeg su napisale bosonoge sestre karmelićanke iz samostana Presvetog Srca Isusova u Gospiću. 
 
Zahvaljujući dragom Bogu i dvojici velikih kardinala iz našeg dekanata, bl. Alojziju Stepincu i sluzi Božjem kardinalu Franji Kuhariću započeli smo križni put u 9 sati, na sredini puta župljani Župe Plešivica posebno iz mjesta Vranovdol srdačno su nas dočekali te nam priuštili lijepu tjelesnu okrjepu.

Posebnost križnog puta bila je zajednička molitva svete krunice, ali osobito posebna bila je šutnja, tišina od devete do dvanaeste postaje. To je za svakog hodočasnika bilo vrijeme razmatranja samoga sebe, Isusove muke i svojega života. Došavši do potresom pogođene, ranjene župne crkve sv. Ane u Svetoj Jani hodočasnici su se pripremili za svečanu svetu misu koju je predvodio arhiđakon karlovačko-gorički preč. Josip Kuhtić u zajedništvu svećenika iz dekanata. Također, vjernici su imali priliku pomiriti se s dragim Bogom kroz sakrament svete ispovijedi. 
 
Preč. Kuhtić naglasio je predivno zajedništvo Jastrebarskog dekanata te se prisjetio samih početaka dekanatskog križnog puta kad je bilo svega nekoliko desetaka ljudi. Pohvalio je hodočasnike koji prepoznaju ljubav i žrtvu te se radosno odazivaju na ovakvu pobožnost te posebno pozvao da molimo za nova svećenička i redovnička zvanja, ali i sveta obiteljska zvanja iz kojih niču duhovni pozivi. Upravo u župi sv. Ana iz Svete Jane nedavno je preminuo svećenik preč. Ivan Frkonja u 55. godini života, a ako dragi Bog da, iduće godine slavit će se i mlada misa vlč. Ivana Ivičeka rodom iz Svete Jane. Po završetku svete mise svi sudionici križnog puta ostali su u zajedničkom druženju uz tjelesnu okrjepu. 
 
Valja napomenuti kako Jastrebarski dekanat osim zajedničkog križnog puta u korizmi zajedno hodočasti i u Župu Krašić i mjesto čašćenja bl. Alojzija Stepinca uvijek u nedjelju pred blagdan Stepinčeva, a tako i u Nacionalno svetište sv. Josipa u Karlovac i to uvijek na prvu srijedu nakon svetkovine sv. Josipa (ove godine to će biti 20. ožujka). Ujedno, vjernicima je najavljen i pohod našeg zagrebačkog nadbiskupa mons. Dražena Kutleše u Župu sv. Ivana Krstitelja u Desinec 10. ožujka kad ta župa slavi svoje proštenje koje se obilježava svake godine na četvrtu korizmenu nedjelju ili Dominica Laetare (Veseli se) ili kako se još i naziva sredina korizme (sredoposna nedjelja). Idućeg dana, 11. ožujka u Župi sv. Siksta II., pape i mučenika spomenut ćemo se svečanom misom i 22. obljetnice smrti sluge Božjega kardinala Franje Kuharića koji je rođen i kršten u toj župi.
 
vlč. Ivan Vučak,
bilježnik Jastrebarskog dekanata 
Ispišite stranicu: