HR

Aktualnosti

Objavljeno: 02.12.2023.

Krizmanici iz Brckovljana i Lupoglava hodočastili u Varaždin i Ludbreg

U sklopu formacijske priprave za sakrament potvrde osamdesetak pripravnika iz Župa sv. Brcka u Brckovljanima i bl. Augustina Kažotića u Lupoglavu na posljednji dan crkvene godine 2. prosinca 2023. u jutarnjim satima krenuli su na hodočašće u Varaždin i Ludbreg.



Prva postaja hodočašća krizmanika bila je varaždinska katedrala. U katedrali ih je dočekao preč. dr. sc. Mario Kopjar, pročelnik Hrvatskog instituta za liturgijski pastoral, koji je okupljene krizmanike zajedno s njihovim vjeroučiteljima i svećenicima upoznao s poviješću grada Varaždina i varaždinske katedrale.

Nakon toga slijedila je sveta misa koju je u svećeničkom zajedništvu s vlč. Marinkom Golekom, upraviteljem župe u Brckovljanima, predslavio don Filip Pavlović, upravitelj župe u Lupoglavu. U propovijedi je istaknuo važnost prijateljstva s Bogom i važnost apostolata prijateljstva, da budemo prijatelji međusobno potičući jedni druge na dobro i znajući nositi poteškoće jedni drugih. Nakon misnog slavlja krizmanici su, unatoč lošem vremenu, uspjeli razgledati staru jezgru baroknog grada Varaždina te su posjetili crkve u blizini katedrale.

Upečatljiv dojam na krizmanike ostavile su sestre uršulinke. U samostanskoj crkvi dočekala ih je s. Damjana Mihaela Barbarić, ravnateljica Katoličke osnovne škole sv. Uršule u Varaždinu. Ona je krizmanike upoznala sa životom redovnica u samostanu, također im je u kratkom izlaganju pripovjedila kako su uršulinke došle u Hrvatsku, no ono što je ostalo zapaženo je osobno svjedočanstvo s. Damjane o njezinu redovničkom pozivu.

Nakon razgledavanja samostana krizmanici su se uputili prema autobusima i krenuli u Ludbreg. U ludbreškoj župnoj crkvi Presvetoga Trojstva dočekao ih je preč. Kristijan Stojko, župnik i rektor svetišta Predragocjene Krvi. Većina krizmanika bila je prvi put u Ludbregu te su s posebnim zanimanjem slušali župnika koji je govorio o ludbreškom euharistijskom čudu i povijesti ludbreškog svetišta. Posjet Ludbregu su završili moleći pobožnost presvetom Tijelu i Krvi Kristovoj. Na završetku hodočašća posjetili su i Zavjetnu kapelu u Ludbregu te su se nakon toga uputili svojim župama.

don Filip Pavlović
 
 
Ispišite stranicu: